Subota, 16 Oktobra, 2021
Rubrika:

Usvojeno: Skupština Prijestonice podržala inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira CPC-u

Za je glasalo 19 odbornika, uzdržanih i  protiv nije bilo

Odbornici cetinjskog parlamenta usvojili su na sjednici zaključke građanske inicijative za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC).

Za je glasalo 19 odbornika, uzdržanih i  protiv nije bilo. Odbornici su prethodno usvojili da se da se o ovom izjasne javnom prozivkom.

Skupština Prijestonice Cetinje, u cilju očuvanja opredjeljenja građana Crne Gore da žive u državi u kojoj su osnovne vrijednosti sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikultularnost, demokratija, vladavina prava i jednakost, podržava Inicijativu radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima i slobodnog vršenja vjerskih obreda i poslova svim pravoslavnim vjerskim zajednicama u državi, jedan je od zaključaka cetinjskog parlamenta.

Predsjednici klubova odbornika su, nakon višesatnerasprave, sa rukovodstvom grada i Skupštine usaglasili šest zaključaka o kojima će Skupština Prijestonice glasati u petak.

“Skupština Prijestonice Cetinje ukazuje da očuvanje ljudskog dostojanstva mora biti osnovno opredjeljenje države. Ljudska prava i slobode kao sadržaj ljudskog dostojanstva trebaju biti neprikosnoveni. Obaveza svih državnih organa, svih grana vlasti, jeste da ih poštuju i štite. Aktuelna izvršna i zakonodavna vlast u kontinuitetu, suprotno međunarodnim dokumentima i Ustavu Crne Gore, sprovode aktivnosti kojima se onemogućava ostvarenje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti vjernicima i svještenstvu Crnogorske pravoslavne crkve”, jedan je od donijetih zaključaka.

U cilju zaštite ljudskih prava i sloboda Skupština Prijestonice Cetinje je pozvala predstavnike međunarodnih organizacija, međunarodne institucije i organizacije civilnog društva da doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore, kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima.

Takođe, Skupština Prijestonice je snažno osudila i potestvuje zbog djelovanja Vlade Crne Gore i poziva je da se uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja, i da povuče donijete akte i sprovedene radnje kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti raspolaganje Prijestonici imovinom koja se nalazi u njenom nespornom vlasništvu.

Poziv je upućen i nadležnim državnim institucijama da u skladu sa zakonom sprovedu radnje i aktivnosti u cilju zaštite kulturne baštine u svojini Prijestonice od kontinuirane devastacije koju vrši Mitropolija crnogorsko-primorska – crkve Srbije.

Skupština Prijestonice zabranjuje bilo kakvo adaptiranje, rekonstrukciju ili građenje u zoni zaštićenog kulturnog dobra Cetinjski manastir, bez prethodno dobijene saglasnosti Prijestonice.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan se ovlašćuje da u saradnji sa nadležnim organima lokalne samouprave i Zaštitnikom imovinsko pravnih interesa Prijestonice, uz angažovanje advokatskog tima, u cilju zaštite prava i interesa Prijestonice pred nadležnim državnim organima, preduzme odgovarajuće pravne radnje kako bi se onemogućilo da se Cetinjski manastir kao ishodište istorijskog, državnog i duhovnog identiteta Crne Gore i kulturno dobro od najvećeg značaja za državu, zaštiti od uzurpacije i devastacije, i obezbijedi stvaranje preduslova da se odluči o pravu korišćenja i upravljanja Cetinjskim manastirom.

“Obavezuje se gradonačelnik Prijestonice da Skupštinu Prijestonice Cetinje redovno obavještava o preduzetim mjerama i radnjama, u skladu sa navedenim zaključcima” navedeno je u zaključcima.

Skupština Prijestonice na sjednici započetoj u utorak, danas se glasalo o zaključcima u vezi sa Inicijativom za vraćanja na korišćenje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Podršku ovoj inicijativi najavili su odbornici DPS-a, SDP, SD-a i URE, dok su Demokrate bojkotovale sjednicu.

Podsjetimo, Građanski pokret URA saopštio je danas da neće učestvovati u radu cetinjskog parlamenta.

Kako je kazao odbornik URA Petar Martinović na jutrošnjoj sjednici cetinjskog parlamenta, ovaj pokret neće učestvovati u radu parlamenta zbog dešavanja od 14. septembra.

U sali je došlo do žučne rasprave između njega i odbornika SDP-a Nikole Đuraškovića.

Martinović je takođe optužio funkcionera SDP-a Nikolu Đuraškovića da je odbornicima URA crtao metu.

“Tebi neka sve na obraz ide”,  kazao je Martinović Đuraškoviću.

Martinović je kazao da ne krivi građane, jer imaju pravo na protest, već ističe, nosi žal“ na SDP, SD i DPS što nijesu reagovali da zaštite poslanike. Kaže da je onog dana izvršen javni linč na URU od strane kolega.

Predsjednica lokalnog parlamenta Dejana Dizdar je kazala da Skupština ne snosi odgovornost za ono što se dešavalo na ulici, ali da je reagovala kada su bili neredi u holu parlamenta.

Ona je dodala da ne dozvoljava da se nijednom poslaniku naruši dostojanstvo.

Pošto je data pauza, URA je napustila sjednicu.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan pozvao je na smirivanje tenzija jer, kako je kazao, građanima se moraju garantovati Ustanom zagarantovana prava.

Podsjetimo, Cetinjski parlement je zasijedao 14. septembra kada se ispred zgrade opštine grupa od 30 građana verbalno napala i vrijeđala odbornika URE Slavka Jankovića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Nakon što su završili diskusiju po svim tačkama dnevnog reda, Dizdar je saopštila da će se sjednica nastaviti u 17 sati.

Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu:

Najnovije

UBISTVO U ESSEXU NIJE MU BILO SPASA NAKON KRVOPROLIĆA! Umro je konzervativni zastupnik izboden...

Britanski konzervativni parlamentarni zastupnik David Amess izboden je u crkvi u Velikoj Britaniji, a nekoliko sati kasnije je preminuo. Naime, kako javlja Sky News, nepoznati je muškarac ušao...

U subotu promjenljivo oblačno, na sjeveru moguće slabe padavine

Sjutra na jugu promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, na sjeveru pretežno oblačno, uglavnom u prvom dijelu dana mjestimično se očekuju slabe padavine. Vjetar mjestimično umjeren...

Klop: Njukasl će biti supersila, to je Superliga u malom

Njukasl je sada trn u oku mnogim ljudima iz svjetskog fudbala, među prvima je progovorio menadžer Liverpula Jirgen Klop. ''Svrake'' su nedavno prodate saudijskom konzorcijumu...

Nešto čudno šalje signale iz središta naše galaksije

Naučnici su otkrili neobičan signal koji stiže iz misterioznog, za sada nerazjašnjenog izvora u središtu naše galaksije. Prema radu objavljenom u časopisu Astrophysical Journal, signal je...

MVP o izjavi Eskobara: Pojedini mediji pogrešno citirali, Crna Gora je kredibilna članica NATO-a

Ministarstvo vanjskih poslova reagovalo je večeras saopštenjem u kojem navodi da su pojedini mediji pogrešno interpretirali zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijela...

Najčitanije

Povezano

Sjednica Odbora prekinuta, nijesu došli Abazović, Injac, Brđanin

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu koja je danas nastavljena u prostorijama za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti, prekinuta je nakon deset minuta jer...

Održana sjednica Glavnog odbora Bošnjačke stranke

Glavni odbor Bošnjačke stranke održao je sjednicu u Rožajama, na kojoj je donešena odluka o sprovođenju izbora za organe BS-a na lokalnom nivou. Izbori će...

Savjet Građanske inicijative 21. maj usvojio odluke vezane za formiranje liste i učešće na izborima

Danas je održana prva sjednica Savjeta Građanske Inicijative “21. Maj” od njegovog izbora u martu ove godine. Kako su saopštili iz “21.maja”, sjednicom savjeta su...

Krivokapić: Vladavina prava je strateški prioritet ove Vlade i vodilja evropske integracije

Strateški prioritet ove Vlade je vladavina prava i implementacija principa nulte korupcije. Odlučni smo da sprovedemo sveobuhvatne reforme iz poglavlja 23 i 24 i...

Komentari

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
17.09.2021-12:45 12:45

Kakve pič….! Našli izgovor da se ne zamjera gazdama! Piiiiii kakav skup ameba u jednoj partiji

Zagreb
17.09.2021-13:56 13:56

E sad, ako je kažem da je sekta Dritan jedna četnička interesna grupa , da su šovinisti prema vlastitoj zemlji i da trebaju biti suđeni za veleizdaju te da su svi gamad, je li to za krivičnu prijavu ?

gagi
17.09.2021-15:37 15:37
Reply to  Zagreb

Nije za nikakvu prijavu,rekao si samo zivu istinu,ni manje ni vise,ja cu dodati da su klasicno smece.

gagi
17.09.2021-15:35 15:35

Kako ko Petar Martinovic o “obrazu”sin Miloga Brana Petrova,vojnik pokojnog Rista Cirova Radovica poznati litijas(svjedoce slike sa te setnje sa svojim djetetom.Samo neznam zovu li njega Petar Kicos ka mu pokojnog pradjeda.No ovo je sve finta iz centrale Cetnickog pokreta URA Cetinjske zgonadije,ma ima im po kome i doci da su nikakvi.

Školski
17.09.2021-16:16 16:16

Petar Martinovic je čoek 1A. Valhalobi da ih je vise kod nas na Cetinje.

gagi
17.09.2021-19:46 19:46
Reply to  Školski

Znaci Petar je ispred tvoga nekoga iz tvoje familije dok je numero uno(1) na Cetinju,e kad je on broj 1 mogu misliti kakvi smo mi ostali,aj polako kuco da te ne traze.Dobro bi bilo da Petar ne bruka djeda i pradjeda jer su to bili dobri Bajice i Cetinjani,a o ocu Petrovome malo bi bilo “diskutabilno”.Pozdrav iz Pozduja-Bajice.

Nikola
17.09.2021-23:17 23:17

Govedo bez struje :))))))