Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

USVOJENE IZMJENE TUŽILAČKOG ZAKONA Parlamentarna većina Katnića i Stankovića šalje u penziju

Kako saznaje portal Aktuelno iz vrha parlamentarne većine usvajanjem izmjena Tužilačkih zakona v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić biće poslati u penziju

Skupština Crne Gore usvojila je danas izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu, koje je predložila parlamentarna većina.

Za usvajanje izmjena ovog Zakona glasalo je 41 poslanik parlamentarne većine, dok poslanici opozicije nijesu prisustvovali glasanju. Prije toga poslanici su glasali za izmjene zakona u načelu.

Ključna novina koju su partije vlasti unijele u postojeći Zakon o Državnom tužilaštvu je, promjena sastava Tužilačkog savjeta koji bira Specijalnog tužioca i ostale tužioce. U novom predlogu Vlade je promijenjena struktura Tužilačkog savjeta koji bi sada trebalo da ima 11 članova –  pet iz redova tužilačke organizacije, a pet iz redova “uglednih pravnika” i jedan predstavnik Ministarstva pravde.

Ugledne pravnike koji bi bili u Tužilačkom savjetu birala bi Skupština i to prostom većinom, oko čega su stranke opozicije imale najviše prigovora, jer kako su isticali, ”time bi se politizovalo tužilaštvo”.

Vlast u Crnoj Gori, predvođena Demokratskim frontom (DF), Demokratama i Građanskim pokretom URA, je najavila da će izmjene Zakona o tužilaštvu biti usvojene uprkos stavu Venecijanske komisije koja je izrazila zabrinutost zbog moguće politizacije Tužilačkog savjeta.

Venecijanska komisija, dva puta je u kratkom periodu analizirala izmjene tužilačkih zakona koje je predložila vladajuća većina u Crnoj Gori.

Katnić i Stanković idu u penziju

Kako saznaje portal Aktuelno iz vrha parlamentarne većine usvajanjem izmjena Tužilačkih zakona v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić biće poslati u penziju.

Ivica Stanković

”Nakon formiranja Tužilački savjet treba da konstatuje da je Ivici Stankoviću istekao mandat 25. maja i da je Milivoju Katniću takođe istekao mandat”, rečeno nam je iz izvora bliskih vrhu parlamentarne većine.

Petogodišnji mandat Stankoviću istekao je 7. oktobra 2019. godine i on je od tada u v.d. stanju jer nije postojala mogućnost da se poslanici u Skupštini usaglase oko dvotrećinske podrške za izbor novog vrhovnog državnog tužioca. Kada je u pitanju Stanković, prema riječima naših izvora iz parlamentarne većine, on 25. maja stiče uslove za starosnu penziju, što će Tužilački savjet i konstatovati.

Kada je u pitanju glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, stvari su malo komplikovanije.

Iz parlamentarne većine ističu da iako Katnić nema uslove za starosnu penziju, oni će, pozivajući se na Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), tražiti da se glavni specijalni tužilac penzioniše po osnovu godina radnog staža.

”Katnić je imao beneficirani radni staž dok je bio vojni tužilac tako je po Zakonu o PIO. Taj Zakon koji je donesen prošle godine predviđa uslove za penziju, gdje stoji da si stekao uslov za penziju kada si napunio odredjene godine radnog staža. Izmjene zakona, odnosno izmjene Zakona o tužilaštvu predviđaju prestanak funkcije tužioca kad se steknu uslovi za penziju i tada prestaje tužilačka funkcija”, rekli su naši izvori.

Multidisciplinarni republički specijalni tužilac Milivoje Polakote Katnić: “Imao sam mogućnosti da se našalim zbog vaših gledalaca i ovih iz Aktuelno da sam multidisciplinarno talentovan, dakle mogao sam raditi i druge stvari ali radim ovo dakle iz ljubavi”, ”Ovaj specijalni tužilac ne daje informacije o uzgajanju paprika u Zeti”, ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Zetsko pozorište, kad bi ste čuli mišljenje ko je bio tamo, strani diplomatski kor”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Kako su nam kazali, usvajanjem ovih zakona stvorili su se uslovi za penzionisanje Katnića i Stankovića. Penzionisanje čelnika VDT-a i SDT-a ne može se desiti prije nego predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne potpiše danas usvojene izmjene Zakona.

Isljednik Milivoje

Portal Aktuelno gotovo godinu i po pisao je o zloupotrebama u Tužilaštvu, posebno Specijalnom državnom tužilaštvu na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Za lik i djelo Katnića vezuju se zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog.

Portal Aktuelno takođe je pisao o zloupotrebama medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo tužioca Miloša Šoškića, širenju straha u tužilaštvu, neartikulisanim i neodmjerenim izjavama Katnića, javnom širenju panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravnom neznanju, drzništvu, sumnjivoj ratnoj prošlosti, fizičkim sukobima u diskoteci…

Takođe smo pisali o krivičnoj prijavi koja je podnesena protiv Katnića zbog protivpravnog hapšenja Bećirovića, ali i o povlačenju interpolove potjernice protiv biznismena Duška Kneževića zbog loše odrađenog posla SDT-a, ali i mnogim drugim malverzacijama, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Vlast i opozicija različito o izmjenama

U Skupštini Crne Gore juče je do 22 sata vođena rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, koje je predložila parlamentarna većina.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović juče je u parlamentu kazao da se radi o sistemskom zakonu koji može da unaprijedi crnogorski pravni sistem, i da se došlo do rješenja koja su usaglašena sa EU praksom. Naveo je da je mišljenje Venecijanske komisije, koje je tražila Vlada, pokazalo da je napravljen napredak u odnosu na prethodna rješenja i da više ne postoji nikakva prepreka da se izmjene Zakona usvoje u parlamentu.

Poslanici Demokratske partije socijalista i ostalih opozicionih partija napustili su sinoć sjednicu Skupštine, nakon što je odbijen prijedlog DPS-a za dijalog o izboru čelnih ljudi pravosuđa, te da se danas ne glasa o tom zakonskom rješenju. Taj prijedlog nije prihvaćen na sjednici Kolegijuma Skupštine, zbog čega su poslanici napustili raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Poslanici vlasti i opozicije imali su dijametralno suprotna mišljenja o izmjenama Zakona, a o detaljima rasprave čitajte na OVOM LINKU.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
12.05.2021-16:22 16:22

Prvo su došli po komuniste,a ja se nisam pobunio jer nisam bio komunista.

Zatim su došli po Jevreje,a ja se nisam pobunio jer nisam bio Jevrejin.

Zatim su došli po sindikalce,a ja se nisam pobunio jer nisam bio sindikalac.

Zatim su došli po katolike,a ja se nisam pobunio jer sam bio protestant.

Zatim su došli po mene,

ali tada više nikoga nije bilo da se pobuni.

pastor Martin Niemöller (1892–1984)

Sara
12.05.2021-19:19 19:19

Ova odluka je katastrofalna..tuzioci moraju biti neutralni..Becic i ovaj albanski cetnik zele da zadrze fotelje..zato su stali iza ovog zakona..kako bi pomogli DF(Drazin front)da ne odu na robiju..Oni ce sad suditi za sve njihove politicke neprijatelje..na kojoj smo stazi dostigli..

P;S Slucaj “Delta” je bila provokacija od Vijesti..vi nijeste uopste bili krivi..vi ste bili praceni i provocirani..trebali ste ici dalje..pa neka slikavaju..cak bi im mahnula sa prijateljskim smijehom..G-din-Katnic..je pravi lisac..mozda nije imao protiv Vas..a zelio je (iz nekih drugih razloga) da usluzi bolesnim medijima..

Jo Radyn
12.05.2021-19:32 19:32

E sada Srbi mogu da rade sto hocu..Zalasno,,za njih nepostoji ustav..Sad mozemo dogurat do Srbije i Rusije..

Naroz
12.05.2021-21:02 21:02

Ja mislim da treba pratiti duh vremena i naše pravosudje pripodobiti istom. Ta podjela vlasti o kojoj nam stalno govore, je zastarjela Monteskjeova ideja iz 17. I 18. vijeka, nama treba nešto novo, avangardno, savremeno.. Na primjer Episkopski savjet, koji je jedna par ekselans institucija u apsolutnom trendu (in), napredna i meritorna, koja može sasvim legitimno izabrati novog vrhovnog državnog tužioca. Zatim taj tužilac treba položiti zakletvu na ćivotu sv. Vasilija (slava mu i milos’), te se obavezati da će poštovati Ustav SPC i Temeljni ugovor i raditi u duhu svetosavlja. Tako obavezan tužilac je potpuno pravedan i bogougodan, Crna… Pročitaj više »

Sara
12.05.2021-22:54 22:54

Nasa nekadasnja vlada ne bi trebala vise ici u skupstini….jer njihovo prisustvo ne sluzi nicemu..oni moraju na neki drugi nacin biti zajedno i gledati..na koji nacin bi.. bilo najbolje …da spase ..sto se spasiti moze..