Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Usvojen Izvještaj o napretku: Zabrinutost zbog napete političke situacije u Crnoj Gori

Izvještaj je usvojen velikom većinom glasova, no valja istaći kako su zastupnici u Evropskom parlamentu izrazili veliku zabrinutost zbog napete političke situacije u Crnoj Gori, te su poručili kako je na putu prema članstvu u Evropskoj uniji nužan otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih dionika.

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je Izvještaj o napretku Crne Gore u 2019. i 2020. godini, koje je kao izvjestilac pripremao hrvatski zastupnik u EP Tonino Picula.

U Izvješzaju, koji je usvojen s većinom od 58 glasova za, četiri protiv i devet suzdržanih, ističe se napredak zemlje u borbi protiv organiziranog kriminala i poziva vlasti na ubrzanje reformskih procesa, s posebnim naglaskom na vladavinu prava, pravosuđe, slobodu medija i borbu protiv korupcije.

„U Izvještaju ponovo naglašavamo podršku Evropskog parlamenta crnogorskom putu prema EU i procesu pristupanja. Kao zemlju koja je najviše odmakla u procesu pridruživanja, Crnu Goru želimo ohrabriti da nastavi s reformama, posebno u području vladavine prava. Tokom proteklih je godina učinjen velik napor u približavanju Crne Gore Uniji, a i sam vidim crnogorsku priču kao jednu od ključnih tačaka reafirmacije politike proširenja kao jedne od najuspješnijih vanjskopolitičkih alata EU za stabilizaciju vlastitog susjedstva. Zato i ovim putem ponovno pozivam lidere crnogorske vlasti i opozicije da u skladu s visokom i dalje rastućom podrškom građana Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji postignu dogovore nužne da se put prema Uniji nastavi“, izjavio je Picula nakon izglasavanja.

Izvještaj je usvojen velikom većinom glasova, no valja istaći kako su zastupnici u Evropskom parlamentu izrazili veliku zabrinutost zbog napete političke situacije u Crnoj Gori, te su poručili kako je na putu prema članstvu u Evropskoj uniji nužan otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih dionika.

Unutrašnje političke napetosti dijelom su odraz i napetosti na relaciji Crna Gora – Srbija, zbog čega Piculin Izvještaj traži da se svi bilaternalni sporovi riješe putem uključivog i pomirljivog dijaloga uz izbjegavanje bilo kakvog oblika stranih uplitanja u unutrašnjo-političke teme.

U Izvještaju se naglašava i zabrinutost sve većom polarizacijom medijskog krajolika, posebno u pogledu sve više dezinformacija i lažnih vijesti u crnogorskom javnom prostoru, te se poziva na jačanje saradnje institucija Evropske unije s Crnom Gorom u borbi protiv dezinformacija, te hibridnih i kibernetičkih prijetnji, dok u Izvješćtaju nije zanemaren ni faktor sve veće kreditne izloženosti zemlje stranim kreditorima, posebno Kini.

„Kako je zbog pandemije COVID-19 koronavirusa crnogorska ekonomija protekle godine pala za golemih 14,3 posto, prije svega zbog pada prihoda od turizma, apelovali smo na vlasti da finansijska sredstva iz posljednjeg paketa pomoći Unije vrijednog 60 milijuna eura iskoriste kako bi ublažili posljedice za građane zemlje. Od Unije smo pak zatražili da pomogne Crnoj Gori i u ovom talasu pandemije, posebno nakon prošlomjesečnog apela crnogorske vlade za pomoć i u vidu dolaska zdravstvenih radnika“, poručio je Picula.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve