Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ustoličenje Joanikija političko, a ne vjersko pitanje, želi se poniziti građanska Crna Gora

''Oni tim ustoličenjem dovode u pitanje mir i bezbjednost u Crnoj Gori''

Ustoličenje Joanikija je apsolutno političko, a ne vjersko pitanje, ocijenio je predsjednik Savjeta Građanske inicijative 21. maj, Miodrag Živković.

On je kazao da su odluku o ustoličenju donijeli krugovi u Beogradu, a ne Crnoj Gori.

“Time se želi poniziti građanska Crna Gora. Crkva Srbije je parapolitička, a ne vjerska organizacija koja je učestvovala na izborima, koja je birala Vlada u koja sada vodi kadrovsku politiku te vlade”, ističe Živković.

Prema njegovim riječima, da su vjerska organizacija oni ne bi napravili ustoličenje na Cetinju, nego bi to uradili u Podgorici.

“Oni tim ustoličenjem dovode u pitanje mir i bezbjednost u Crnoj Gori”, ocijenio je predsjednik Savjeta GI 21. maj.

Živković smatra da je za moguće incidente na Cetinju, odgovorna Vlada, premijer, ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije.

“Ova država ima samo jedan ozbor, a to je da zabrani ustoličenje Joanikija na Crnoj Gori i čitava Crna Gora 5. septembra neće imati nikakav problem. Država mora da zaustavi uzrok jer onda nema ni reakcije ni poslijedica”, rekao je on.

Najavljuje i da će članovi Građanske inicijative 21. maj biti na Cetinju 5. septembra.

“Podržaćemo građanske proteste. Naš skup treba da protekne u demokratskoj i građanskoj atmosferi. Niko tamo ne ide sa namjerom da bude bilo kakvog nereda. Tog dana ćemo biti na strani moderne, sekularne, antifašističke Crne Gore”, naglašava Živković.

“Mi smo u fazi kolektivnog ludila i to je cilj, a mladi su posebno stradali”

Nikola Belada je duboko uvjeren da je ovo teokratska država.

“Mitropolit nije zvanje nego titula. Da li je ta titula vrijedno bilo kakvih neželjenih poslijedica, nije. Ako je jedan bog, isti je i na Cetinju i u Podgoricu i u Baru i u Pljevljima. Očigledno je da se ovim želim pokazati moć za daljim potezima. Ako ovo prođe bez građanskog otpora sljedeći potez je uklanjanje kapele na Lovćenu”, rekao je Belada.

On smatra da su dva su vjekovna neprijatelja crkve – revolucija i demokratija.

“Mi smo u fazi kolektivnog ludila i to je cilj, a mladi su posebno stradali. Apelujem na sve građane Crne Gore da to na Cetinju prođe u demokratskom i nensilnom postupanju. Nasuprot nas stajaće sila koja moze odma da nas uništi. Apelujem na sve da ne dozvole da budu isprovocirani nego dostojanstveni kao sto je Cetinje bilo odvajkada”, ističe Belada.

On je na tribini GI 21. maj iznio podatak do kojeg je došao u jednom dokumentu.

“Našao sam dokument u kome se Eparhiji budimljansko-nikšićkoj priznaje osnivanje od 1920. godine. Državni organ je izdao uvjerenje da su oni osnovani 1920. godini”, rekao je Belada.

“Vlada privileguje Srpsku pravoslavnu crkvu”

Saša Zeković iz Građanske inicijative 21. maj rekao je da Vlada u kojoj participira i URA privileguje Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Aktuelna vlada od početka mandata ima odbojan i neprijateljski odnos prema Crnogorskoj pravoslavnog crkvi. SPC se ne može pripisati subjektivitet koji nesporno pripada drugoj vjerskoj zajednici. Vlada do danas nije pokazala ni minimalnu volju da započne rješavanje crkvenog pitanja u Crnoj Gori”, kazao je Zeković.

Zeković ocjenjuje da se Vlada opredjelila da kontinuirano degradira CPC, a privileguje SPC.

“Vlada je isključivi krivac i nosi isključivu odgovornost za politički i bezbjednosni trenutak u kome se nalazi Crnoj Gori. Vlada kroz aktivnosti policije pokušava da potpuno zaustavi društveni zivot na Cetinju i tome svjedoči zatvaranje hotela Grand na Cetinju. Opstrukcije koje se sprovode na Cetinju, takvih opstrukcija nema u Podgorici”, rekao je on.

“Ne tiče se samo Cetinja, već cijele Crne Gore”

Vlada je za godinu dana uspjela da udalji Crnu Goru od Evropske unije, smatra Rade Bojović iz GI 21. maj.

“Ubijeđen sam da protest na Cetinju pokazati obnovljenu Crnu Goru sa novom energijom koja će Crnu Goru vrlo brzo, već na narednim parlamentarnim izborima, vratiti tamo gdje joj je mjesto. Nova vlast nas tjera da ponovo moramo rješavati pitanja za koja smo mislili da su iza nas”, kazao je Bojović.

On je iznio saznanja da će biti pokušana suspenzija prava na mirno okupljanje.

“Neće moći da obrnu teze. Ukoliko budu išli u tom pravcu neka znaju da se nose sa tom vrstom odgovornosti”, naglasio je Bojović.

Ocjenio je da se ovo ne tiče samo Cetinja već cijele Crne Gore, te da nije riječ o vjerskom već političkom pitanju.

“U Crnoj Gori ima dovoljno onih koji razumiju o čemu se radi i neka nemaju iluzija da će moći da prodaju zamjenu teza da crnogorski nacionalizam juriša na časne sveštenike crkve Srbije i vladu koja ne može da garantuje bezbjednost građanima. Ta vrsta političkog spina neće proći, jer je takav konstrukt u posljednje tri decenije doživio toliko poraza da mu slijedi jos jedan krupan poraz”, poručio je Bojović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve