Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ustavno ovlašćenje predsjednika države je i podnošenje zahtjeva za sazivanje vanrednog zasijedanja Skupštine

On je reagovao nakon što je poslanik Demokrata Momo Koprivica na konferenciji za medije kazao da se ne može po Poslovniku zakazati vanredno zasijedanje Skupštine na zahtjev Predsjednika države

Jedno od ustavnih ovlašćenja Predsjednika Crne Gore je podnošenje zahtjeva za sazivanje vanrednog zasijedanja, shodno članu 9O stav 4 Ustava Crne Gore koji kaže: Vanredno zasijedanje saziva se na zahtjev predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje trećine ukupnog broja poslanika, pojašnjava prof. dr Đorđije Blažić.

Dalje on pojašnjava ovu ustavnu odredbu posebno razrađuje Poslovnik Skupštine Crne Gore članom 128 stav 5, koji daje mogućnost samo Predsjedniku Crne Gore da to učini u kraćem roku od 15 dana i propisuje:

,,Izuzetno, Predsjednik Crne Gore može zahtijevati sazivanje Skupštine na vanredno zasijedanje u roku kraćem od roka iz stava 3 ovog člana”.

“Dakle, neupitno je da ovo može učiniti i kada vrati Skupštini zakon na ponovno odlučivanje i to odrediti kao tačku dnevnog reda, što se naravno nikako ne može izjednačiti sa predlaganjem zakona i tretirati na isti način kao kada su ovlašćeni predlagači zakonskog teksta poslanik i Vlada, kao i šest hiljada birača preko poslanika kojeg oni ovlaste, kako je utvrđeno članom 93 Ustava Crne Gore. Koliko sam pratio medije nijedan medij nije objavio da je predsjednik države podnio zahtjev za zasijedanja Skupštine nakon vraćanaja Zakona na ponovno odlučivanje Skupštini, pa u toliko je čudnija priča o tome”, napisao je Blažić na Facebook.

On je reagovao nakon što je poslanik Demokrata Momo Koprivica na konferenciji za medije kazao da se ne može po Poslovniku zakazati vanredno zasijedanje Skupštine na zahtjev Predsjednika države.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve