Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Ustavni odbor ponovo raspisao javni poziv za izbor sudija Ustavnog suda

Na prethodnoj sjednici nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu

Ustavni odbor ponovo je raspisao javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore.

Podsjećamo, na prethodnoj sjednici nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu.

U pozivu se navodi da za sudiju Ustavnog suda Crne Gore može biti birano lice koje, pored Ustavom propisanih uslova za sudiju Ustavnog suda, ispunjava i opšte uslove za rad u državnom organu. Za sudiju Ustavnog suda bira se lice iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

 

Na osnovu javnog poziva od 1. septembra prošle godine, za izbor dvoje sudija, kandidati su bili Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić i Maja Šćepanović.

Na osnovu javnog poziva od 25. januara trebalo je da bude predložen jedan sudija. Kandidati su biliTatjana Bulatović, Snežana Jonica, Enesa Rastoder i Gorica Fatić.

Ustavni odbor je na osnovu javnog poziva od 27. maja trebalo da predloži jednog sudiju Ustavnog suda. Kandidati su bili Alija Beganović, Elvis Duraković, Dragana Đuranović, Zdenka Perović, Branislav Radulović i Momirka Tešić.

Ustavni sud ima sedam sudija, koje bira Skupština Crne Gore na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Ustavni sud sada ima četiri člana. Predsjednik je Budimir Šćepanović, a članovi Milorad Gogić, Desanka Lopičić i Miodrag Iličković, koji u septembru ispunjava uslove za penziju.

Početkom godine penzionisan je Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve