Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ustavni odbor nastavlja rad u četvrtak, ne postoji dogovor za izbor sudija

Odgođeno utvrđivanje liste kandidata za sudije Ustavnog suda, poslanici će tražiti dogovor do četvrtka

Ustavni odbor trebalo je danas da utvrdi predlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore, na osnovu javnog poziva od 1. avgusta. Sjednica je ipak odgođena za četvrtak.

Vladimir Martinović iz Demokratske Crne Gore kaže da je očigledno da nema dogovora o izboru sudija te je predložio da se da pauza i sjednica odgodi, te da rok za dogovor.

Andrija Popović iz Liberalne partije kaže da bi ovo danas mogao biti značajan dan za ozdravljenje ustavno-pravnog sistema CG.

“Ustavni odbor ovu instituciju drži zarobljenu već 780 dana. Ja predlažem da bismo skinuli odgovornost sa Ustavnog odbora, da sve kandidate, njih 17, da glasamo danas za sve njih pozitivno, neka idu prema plenumu, tako ćemo dati šansu političkim partijama da se dogovore i da vidimo ko su ti ko će dobiti većinu na plenumu”, navodi on.

I Danijel Živković iz DPS-a ali i Milun Zogović DF-a kazali su kako treba dati šansu dodatnim konsultacijama i dogovoru.

Predsjednica Odbora Simonida Kordić kazala je da oni kao Odbor moraju predložiti kandidate.

Kaže da je obaviještena da trenutno ne postoji dvotrećinska podrška, ali i da se sud mora kompletirati zbog izbora.

Kordić je stoga dala pauzu, te predložila da nastavak sjednice bude u četvrtak.

“U četvrtak ćemo imati presjek, ili ćemo imati dogovor ili ćemo glasati, ako bude neka strašna potreba imaćemo i petak”, istakla je ona.

Podsjetimo, iz Ustavnog odbora je ranije saopšteno da je za sudije Ustavnog suda konkurisalo 17 kandidata.

Za tu funkciju su se kandidovali Snežana Armenko, Alija Beganović, Tatjana Bulatović, Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica i Jovan Kojičić.

Kandidati za sudije Ustavnog suda su i Sanja Maslenjak, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić, Branislav Radulović, Enesa Rastoder i Jelena Ružičić.

Ustavni sud, od ukupno sedam, sada ima samo tri člana i nema kvorum za odlučivanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve