Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Uspostavljena saradnja Crne Gore i Agencije za sajber bezbjednost EU

Saopštili iz Ministarstva javne uprave

Crna Gora uspostavlja saradnju sa  Agencijom za sajber bezbjednost Evropske unije (ENISA), saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

“Ministarstvo javne uprave iskazalo je veliko interesovanje za saradnju sa Agencijom Evropske unije za sajber bezbjednost (ENISA). Iskustva i ekspertize ENISA-e bile bi od nemjerljivog značaja za sve aktivnosti koje smo započeli u cilju jačanje sajber bezbjednosti u Crnoj Gori”, naglasio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Produbljivanje saradnje sa ENISA-om, kako pojašnjavaju iz tog resora,  bi Crnoj Gori omogućilo stručnu pomoć u procesu oporavka informatičke infrastrukture Vlade Crne Gore, i mreže državnih organa, kroz angažovanje grupe eksperata specijalizovanih za sajber bezbjednost, specijalizovane obuke u oblasti sajber bezbjednosti, ekspertsku podršku, studijske posjete savremenim centrima za sajber bezbjednost, obezbjeđivanje alata i softverskih rješenja za jačanje sajber bezbjednosti, koji bi, ističu, doprinjeli jačanju infrastrukturnih kapaciteta i omogućili sofisticiranu prevenciju i rješavanje eventualnih sajber incidenata u budućnosti.

“Agencija Evropske unije za sajber bezbjednost (ENISA) i EU nam mogu pomoći u osnivanju Agencije za sajber bezbjednost, sa svojim ekspertizama i iskustvom u uspješnom radu u okviru Evropske unije”, istakao je Dušan Polović.

Šef tima za međunarodnu saradnju ENISA , Srefano De Crescenzo istakao je da je ključna nadležnost ENISA-e da pomaže zemljama članicama EU u razvoju javnih politika u oblasti sajber bezbjednosti ali i na zajedničkom nivou EU.

Naime, kako dalje dodaju, inicijativa koja je potekla od crnogorske strane će pokrenuti konkretne aktivnosti i saradnju agencije ENISA-e i Regionalnog centra za sajber bezbjednost sa sjedištem u Podgorici.

U razgovorima je dogovoreno da se saradnja razvija u dijelu:

  • Razvoja vještina u oblasti sajber bezbjednosti obzirom da ENISA ima svoj okvir za razvoj vjestina u oblasti sajber bezbjednosti.
  •  ENISA u dijelu odbrane od sajber napada ima svoj program koji se naziva Syber Europe i u toj oblasti je ponuđena saradnja Crnoj Gori.

U razgovorima, kako se navodim crnogorska je strana iskazala interesovanje da se “aktivnije uključi u djelokrug rada ENISA-e, na nivou posmatrača.”

“Ono što je posebne važno istaći sa ovog sastanka jeste da je uspostavljena direktna komunikacija i to je od posebnog značaja kad su u pitanju sajber napadi i brzina razmjene informacija”, zaključuju iz resora Dukaja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve