Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Uskoro Sekretarijat za jačanje regionalne solidarnosti

Uvjeren sam da će buduće sjedište Sekretarijata dati značajan podstrek unapređenju kvaliteta rada ove inicijative, što će direktno rezultirati snažnijem povezivanju zemalja članica, rekao je Bečić

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, govorio je na VIII plenarnoj sesiji Parlamentarne skupštine Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, koja se održala u Antaliji. Na sesiji je pažnja bila usmjerena na uspostavljanje Sekretarijata za jačanje regionalne solidarnosti.

Kako navode iz Skupštine, nakon uvodnih izlaganja predsjednika/šefova delegacija na temu,”Susjedi Jugoistočne Evrope zajedno: Jačanje mehanizama saradnje za budućnost regionalne solidarnosti”, posebna pažnja bila je usmjerena na pitanje uspostavljanja sjedišta Stalnog sekretarijata ove inicijative.

“Sagovornici su bili jedinstveni u ocjeni da će najavljeni Sekretarijat dati značajan impuls u cilju unapređenja rada same organizacije i pružiti značajnu podršku svim zemljama članicama. Uprkos različitim stavovima o mjestu sjedišta ovog organa, postignuta je puna saglasnost oko pružanja podrške radu ovom tijelu i važnosti njegovog budućeg djelovanja”, navode iz Skupštine.

Bečić je iskazao punu spremnost Skupštine Crne Gore ka pružanju bezrezervne podrške uspostavljanju ovog sjedišta i izrazio pozitivna očekivanja njegovog budućeg djelovanja.

“Uvjeren sam da će buduće sjedište Sekretarijata dati značajan podstrek unapređenju kvaliteta rada ove inicijative, što će direktno rezultirati snažnijem povezivanju zemalja članica”, istakao je Bečić.

Takođe, on je pozdravio konstruktivnu i argumentovanu raspravu koja za cilj ima postizanje konsenzusa oko ovog pitanja značajnog za budući rad i razvojnu perspektivu SEECP-a.

“Kako je konsenzus nešto što moramo postići prilikom odlučivanja, a s obzirom da on ne postoji u ovom trenutku, kao zagovornik kompromisa i dijaloga, pozivam da se ulože dodatni napori u nastupajućim nedjeljama i mjesecima, kako bi se došlo do rješenja koje je prihvatljivo za sve”, istakao je Bečić.

Na poziv predsjednika Velike narodne skupštine Turske, Mustafe Šentopa, Bečić je prisustvovao svečanom ručku i večeri koje su upriličene u čast delegacija zemalja članica. On je tu priliku iskoristio da se još jednom zahvali na srdačnom gostoprimstvu, i uputio poziv Šentopu da posjeti Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve