Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Urban: Prioritet politika proširenja

Bečić je naglasio da Crna Gora i Češka njeguju tradicionalno dobre i prijateljske odnose koji počivaju na principima iskrenosti i otvorenosti

Češka će, za vrijeme predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU), politiku proširenja postaviti kao jedan od prioriteta, poručio je ambasador te države u Crnoj Gori Karel Urban.

On je, u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, kazao da Češka dugoročno podržava Crnu Goru, kao i njen evropski i evroatlantski put.

Iz Skupštine je saopšteno da je razgovor Bečića i Urbana upriličen povodom njegove oproštajne posjete.

Bečić je naglasio da Crna Gora i Češka njeguju tradicionalno dobre i prijateljske odnose koji počivaju na principima iskrenosti i otvorenosti.

Kako je saopšteno, on je konstatovao da dvije države, uz savezništvo u NATO-u, dijele posvećenost EU agendi, kao i bezrezervno zalaganje u pravcu jačanja bliskih odnosa sa susjedima.

“Konstatujući da je Češka u kontinuitetu pružala podršku integracionim i reformskim procesima Crne Gore, Bečić je naveo da je uvjeren da će se sa tom praksom nastaviti”, naveli su iz Skupštine.

Bečić je rekao da je uvjeren da će Češka, tokom predsjedavanja Savjetom, nastaviti da snažno podržava politiku proširenja EU na Zapadni Balkan, napominjući da Crna Gora punopravno članstvo u Uniji vidi kao svoj strateški cilj, koji nema alternativu.

“Imamo velika očekivanja od češkog predsjedavanja Savjetom, ali i mi ćemo nastojati da isporučimo što više rezultata i tako damo ključni impuls, kako bi Crna Gora bila prva naredna članica EU“, kazao je Bečić.

Bečić je kazao da je uvjeren da će integracioni procesi napredovati, ocijenivši da je vrijeme za konkretnije geostrateške odluke EU, bazirane na postignućima i rezultatima zemalja kandidata.

“Crna Gora je, svojim zalaganjem i konkretnim rezultatima, najdalje odmakla u tom procesu”, rekao je on.

Bečić je kazao da je uvjeren da će se Crna Gora dodatno angažovati u rješavanja pitanja definisanih poglavljima 23 i 24 i da će uslijediti homogenizovanje društveno-političke situacije u državi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve