Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

URA: Zatražićemo moratorijum na dalju izgradnju mHE u Crnoj Gori

Iz GP URA navode da je planirano da se još preko 30 rijeka stavi u cijevi zbog izgradnji mHE što će, kako su kazali, platiti građani kroz račune za struju

Iz Građanskog pokreta URA navode da su kolašinske rječice Čestogaz, Ljubaštica i Crnja ugrožene gradnom malih hidroelektrana (mHe). Kažu da se to ne smije dozvoliti i da će tražiti moratorijum na izgradnju mHe u Crnoj Gori po ugledu na Bosnu i Hercegovinu.

“Prema koncesijama, koje je firma Dekar Energy dobila još 2008. godine, tri kolašinske rječice Čestogaz, Ljubaštica i Crnja, koje zajedno formiraju rijeku Drcku, jednu od pritoka Tare, biće stavljene u cijevi. Plan je izgradnja tri male hidroelektrane na krajevima njihovih vodotoka”, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Kažu da se rijeke sada nalaze u katastrofalnom stanju.

“Nekada bistre i sa pijaćom vodom, sada su žrtve metalnih cijevi koje se nižu duž raskopanih vodotoka. Umjesto prirodne harmonije, sada okolinu ovih rijeka ‘krase’ šut i gomila drvenog otpada posječene šume“, kažu iz URE.

Oni dodaju da o izgradnji mHE na ovim prostorima niko nije bio obaviješten, te da se vjerovalo da se od nje odustalo.

“Dokle ide bahatost moćnika pokazuju tvrdnje i mještana sela Bare Kraljske i rukovodstva opštine Kolašin da su sa iznenađenjem dočekali cijevi na Čestogazu i da nijesu imali pojma o izgradnji mHe“, ističu iz URE.

Rok za završetak radova na mHE na tom prostoru, kako su kazali, bio je još 2016. godine.

“Ali investitor nije uspio da ih do tada i završi. Za to je Vlada Crne Gore pokazala razumijevanje, pa je tako u međuvremenu investitor dobijao više rokova da poslove završi. Prošle godine Vlada i firma Dekar Energy, sklopile su novi ugovor i rok je produžen na još dvije godine”, navodi se u saopštenju.

Iz GP URA navode da je planirano da se još preko 30 rijeka stavi u cijevi zbog izgradnji mHE što će, kako su kazali, platiti građani kroz račune za struju.

“U međuvremenu, džepovi investitora se pune. Prema izvještajima o napretku EU godinama traži da se izvrši revizija svih radova na mini hidroelektranama, ukazujući na to da se obavljaju van standarda. Reakcija od nadležnih do danas izostaje”, navode iz URE.

Podsjećaju da je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine 6. jula ove godine izdala rješenje kojim se usvaja Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju mHE Lještanica.

“Njemu je prethodila javna rasprava na kojoj se okupio veliki broj građana i ekoloških aktivista koji su iznosili primjedbe i protestovali protiv izgradnje mHE na rijeci Lještanici. Iz pojedinih NVO koje učestvuju u zaštiti Lještanice više puta su objašnjavali da je proces rada pun neregularnosti. I pored brojnih upozorenja Vladi, reakcija izostaje”, dodaje se u saopštenju.

Iz GP URA ocjenjuju da, umjesto da usvojimo pozitivnu praksu iz komšiluka, srljamo u ekološku propast.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve