Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

URA: Viši sud da utvrdi vrijedi li jedan život 120 sati društveno-korisnog rada

“Crnoj Gori treba pravosuđe koje će da kažnjava po zakonu, kako se ovakve nesreće ne bi ponavljale. Pod budnim okom treba da budu sve sudije i tužioci i ostali istražni organi zbog čijih grešaka Crna Gora nije zemlja pravde”, navode iz URE

Građanski pokret URA pozvao je Viši sud da preispita odluku koju je donijela sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Miomirka Tešić kojom je 17-godišnji M.S., zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginula policajka Maja Šljivančanin i teško povrijeđen Vladimir Stanišić, osuđen na 120 sati društveno korisnog rada i pojačan nadzor socijalne službe.

Kako su kazali iz ove partije, presuda prema kojoj se za ubistvo može proći gotovo bez posljedica ne šalje dobru poruku društvu.

“Očigledno je, uzimajući u obzir proteste koji su se, povodom ovog slučaja, dogodili širom Crne Gore, da je javnost uznemirena. Vrijedi li jedan život 120 sati društveno-korisnog rada? Kao da se radi o sitnoj krađi u prodavnici, a ne nesreći koja je odnijela jedan mladi život”, ističu iz URE.

Napominju da je advokat porodice Šljivančanin Milovan Milošević objasnio da se u konkretnom slučaju radi o kvalifikovanom obliku djela ugrožavanje javnog saobraćaja za koje je, zbog smrtne posljedice, zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina, kao i da je M.S. nedavno postao punoljetan.

“Crnoj Gori treba pravosuđe koje će da kažnjava po zakonu, kako se ovakve nesreće ne bi ponavljale. Pod budnim okom treba da budu sve sudije i tužioci i ostali istražni organi zbog čijih grešaka Crna Gora nije zemlja pravde”, navode iz URE.

Kako ističu, svrha njihovog reagovanja nije miješanje u nadležnost sudova i tužilaštva.

“Od njih očekujemo da rade svoj posao, ali i da uzmu u obzir sve okolnosti u ovom slučaju, o kojim je javnost već obaviještena”, zaključuju iz URE.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve