Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

URA: Veliki marketi da rade do 19h, trafikama korigovati radno vrijeme

Građanski pokret URA danas je uputio predlog da se radno vrijeme u velikim marketima, umjesto dosadašnjih 22h, završava u 19h, a da se trafikama i kioscima koruguje radno vrijeme

Građanski pokret URA danas je uputio predlog da se radno vrijeme u velikim marketima, umjesto dosadašnjih 22h, završava u 19h, a da se trafikama i kioscima koruguje radno vrijeme.

„Kako su radnici u marketima bili pod velikim pritiskom od trenutka pojavljivanja pandemije iz razloga jer je to bila djelatnost koja nije suspendovala svoj rad, smatramo primjerenim da se makar za 3h njihovo radno vrijeme skrati. Na ovaj način bi makar djelimično mogli da budu duže sa svojim porodicama, a i potencijalni rizik od eventualne zaraze bi se umanjio“, ističe potpredsjednica URE, Suada Zoronjić.

Ona navodi da bi novo radno vrijeme bilo dovoljno da se građani organizuju, a zaposleni u marketima bi bili odmorniji i zadovoljniji.

„Vjerujemo da je period od 7h do 19h dovoljno obiman da građani organizuju svoje vrijeme i izvrše neophodnu trgovinu. Isto tako vlasnici marketa neće biti uskraćeni za promet. Ideja je prije svega humanog karaktera s obzirom da ovaj sektor zapošljava na hiljade ljudi i da neko mora misliti i o njima. Dosadašnji model koji je funkcionisao poslednjih mjesec dana u intervalu od 8-18h se pokazao učinkovitim i građani su se vrlo lako organizovali da sve svoje potrebe i kupovinu završe u navedenom terminu. Produženje od dva sata bi bilo više nego dovoljno, a i radnici bi bili odmorniji i zadovoljniji“, kazala je Zoronjić.

Ističe da ovakva praksa već postoji.

„Ovakav model se već praktikuje u brojnim državama koje su takođe pogođene pandemijom gdje velikim trgovniskim lancima radno vrijeme završava u 18h. Moramo naći način da koliko-toliko olakšamo radni period zaposlenima u trgovinama. Takođe, URA Vladi Crne Gore i NKT-u predlaže da se radno vrijeme kioska koji ne posjeduju sanitarni čvor koriguje. Na predlog URE Vlada je već ranije skratila radno vrijeme kioska i trafika ali je sada potrebno naći prihvatljiv model koji je u skladu sa trenutnom liberalnijom situacijom i popuštanjem mjera koje su se desile prethodnih dana“, zaključuje Zoronjić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve