Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

URA: Stanare Bloka V osloboditi plaćanja parkinga

Podgorička URA je još prije dvije godine pokrenula društveni dijalog na navedenu temu, te organizovala protestne šetnje u Bloku V protiv rasparčavanja imovine tog podgoričkog naselja i planirane izgradnje solitera od 25 spratova

Iako su, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, kupci stanova u podgoričkom naselju Blok V – kroz tadašnju cijenu kvadrata plaćali i sve dodatne sadržaje koje je njihov kvart nudio – od broja parking mjesta, do zajedničkih prostora i zelenih površina, to nije spriječilo “prosvijećene gradske oce” i rukovodstvo preduzeća “Parking Servis“ da na javnom parkiralištu postave naplatnu rampu, sa namjerom da stanarima opet naplaćuju ista parking mjesta, za koja su prije nekoliko decenija dali novac, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

foto: URA

Podgorička URA je još prije dvije godine pokrenula društveni dijalog na navedenu temu, te organizovala protestne šetnje u Bloku V protiv rasparčavanja imovine tog podgoričkog naselja i planirane izgradnje solitera od 25 spratova.

“Upravo je Blok V, koji je nastao na smjernicama sjajnog urbanističkog plana Vukote Tupe Vukotića iz 1976. godine, najbolji primjer – kakvo bi moralo biti urbano planiranje u Podgorici i u kom pravcu bi naš grad trebao da se razvija. A taj koncept mora biti podređen interesima građana, kao primarnih i najbrojnijih korisnika prostora, a ne interesima krupnog kapitala. Zbog toga je sasvim jasno da, dok god na vlasti bude Demokratska partija socijalista (DPS) i njena politika komodifikacije prostora (i svega van prostora), naš grad neće biti razvijan prema željama i potrebama sopstvenih građana, već prema željama šačice moćnika“, ukazali su u podgoričkom pokretu URA.

URA podsjeća da je “prvenstveno zbog velikog broja zaposlenih, ogromne tekuće potrošnje i neodgovornog poslovanja, gradsko preduzeće Parking servis godinama u velikim finansijskim problemima koje pokušava rješavati preko leđa svih građana“.

“U prilog tome govori i podatak da je preko 90% od ukupnih prihoda preduzeća „Parking servis“ u proteklih sedam godina utrošeno je na zarade zaposlenih u tom preduzeću, dok je istom, tokom 2016. godine Skupština Glavnog grada “oprostila“ dug za poreze i doprinose zaposlenih u iznosu od čak 531.188 eura. Zbog toga menadžment tog preduzeća ne vidi ništa sporno da stanari Bloka V opet plaćaju već plaćeno, po znatno višim cijenama, kako bi se makar privremeno prikrile budžetske rupe i opšta nesposobnost upravljanja“, zaključili su u podgoričkom pokretu URA.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve