Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

POTPISAO 31 POSLANIK Predata inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića

U inicijativi koju je podržao i dio poslanika opozicije, između ostalog se navodi, da je Predsjednik Vlade svojim djelovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji

U skupštinsku proceduru danas je stigla inicijativa, koju je potpisao 31 poslanik, u kojoj se traži izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića.

Inicijativu su potpisali sljedeći poslanici GP URA, Saveza građana CIVIS, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, albanskih partija i Demokratske partije socijalista:

Tekst inicijative

Razlozi da se glasa o provjeri povjerenja 42. Vladi Crne Gore sadržani su u sijedećem:

-da su na Petoj sjednici Drugog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore 29.12.2021. godine izglasane Interpelacije ministru vanjskih poslova, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta čime je postalo jasno da pomenuta tri ministra nemaju podršku parlamentarne većine;

-da je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić najavio da će odbiti da postupi po Interpelacijama za smjenu tri ministra čime je pokazao da ne poštuje Ustav i zakone Crne Gore ali ni osnovne demokratske principe poštovanja Parlamenta kao najvećeg zakonodavnog doma koji je birao sastav 42. Vlade Crne Gore;

-da je na Četvrtoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2021. godini, 17.06.2021. godine smijenjen ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, a da do danas predsjednik Vlade nije predložio Parlamentu novog ministra čime je direktno ugrozio reforme u ključnim pogljavljima 23 i 24 a koja su najvažnija za napredak na putu ka članstvu u Evropsku uniju u oblasti vladavine prava.

-da je Predsjednik Vlade svojim djelovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji. Ovakvo stanje dovelo je do blokade Parlamenta, pa čak i do bojkota od strane jednog dijela poslanika pariamentarne većine, što je direktno uticalo da se veliki broj zakona i podzakonskih akata ne razmatra u skupštinskoj proceduri. Sve ovo dovelo je u pitanje efikasan rad Parlamenta čiji je osnovni zadatak da služi javnom interesu i interesima građana, a ne partikularnim interesima bilo koje političke grupacije ili pojedinca.

-da su politička kriza, neadekvatna saradanja zakonodavne i izvršne vlasti, neusaglašavanje zakonske regulative sa zakonskom regulativom Evropske unije, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli do usporavanja evropskih integracija što se odrazilo na ocjene u godišnjem izvještaju Evropske komisije vezanom za proces napretka Crne Gore u evropskim integracijama.

“Zbog gore navedenih činjenica kao i izjave brojnih političkih subjekata u kojima se navodi da 42. Vlada Crne Gore nema većinsku podršku u Parlamentu smatramo jednim od osnovnih postulata savremene demokratije da se istoj provjeri podrška u parlamentu”, zaključuje se u Inicijativi.

Potpisnici inicijative su:

URA formalni predlagač

Građanski pokret URA predao je danas Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića.

Iz GP URA su saopštili da neće simulirati procese, odugovlačiti i mrcvariti većinsku volju građana koji žele stabilnost, reforme i put ka EU i zbog toga je danas u skupštinsku proceduru uputio inicijativu na osnovu koje će se vidjeti da li aktuelna Vlada ima podršku većine poslanika.

“Ovo je prije svega i test da li koncept manjinske vlade koju smo predložili svim poslanicima ima većinu u parlamentu”, navode iz GP URA.

Ono što je bilo očekivano, kako kažu, jeste da nakon izglasavanja interpelacije za tri ministra i sam premijer pokrene proceduru kojom bi se pokrenulo pitanje povjerenja Vladi, ali pošto se to nije desilo, smatraju da se to pitanje mora riješiti.

“Interpelacijom ministara u stvari se i pokazalo da ova Vlada nema podršku poslanika u parlamentu i to ne zbog GP URA. Stoga se ne možemo praviti da se ništa ne događa i da procesi nijesu blokirani. Crna Gora i njen politički život više ne mogu da izdrže status „kvo“”, ističu u GP URA.

Ako se, ističu u GP URA., utvrdi da ova Vlada nema podršku, mi smo ponudili koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a svim poslanicima i nadamo se da će se velika većina parlamenta prema tome odnijeti odgovorno i podržati takav koncept.

Naredni koraci

Nakon što predlog URA bude ovjeren predsjednik Skupštine Aleksa Bečić dužan je da u roku od 15 dana zakaže sjednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o tome da li Vlada ima većinu.

Partija vlasti SNP danas je saopštila da neće biti inicijatori smjene Vlade, ali da je neće ni štedjeti. Da bi inicijativa uspjela neophodno je da za nju glasa 41 poslanik. Trenutno sa URA i SNP i opozicijom došlo bi se do 49 poslanika koji su za pad aktuelne vlade premijera Zdravka Krivokapića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
19.01.2022-14:17 14:17

Kakva igra kakav ples to je pravi ZEMLJOTRES za SRPSKI SVET I SRPSKU VLADU -KUMIM VAS BOGOM SAMO  CUVAJTE DJELA OD CETNIKUSE BRATIC- ZA SVA ZLA KOJA JE NANIJELA CG! !

Giga
19.01.2022-15:23 15:23

Gotovo je gotovooo

Kotoranka
19.01.2022-16:01 16:01

Samo da vidim leđa gospođama ministatkama Nušićevim BB
Borovinićkoj i Bratićkoj četnikušama.

Rovca sa katunima bez struje
19.01.2022-16:31 16:31

Boljega od Zdravka nećemo dobit pa kome milo kome krivo!

gagi
19.01.2022-20:15 20:15

Alo,samar,valjanje,bez stuje,iza kuce i sl.aj polako Cetalju.

!!!
19.01.2022-18:06 18:06

@Rovca,ža mi te je ka brata.Tvoja je tuga pregolema.Brzo ces se ti prešaltat,ti si lukava moracka krv.Pa vi ste farbali goveda da zaje.ete kupce.