Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

URA: Otvoriti dijalog o otvorenim listama

Uvođenje sistema otvorenih izbornih lista značilo bi davanje podrške direktnoj demokratiji a time bi se slabila partijska država

Uvođenje sistema otvorenih izbornih lista dobar je model izbornog sistema i tu opciju kao partija zagovaramo još od osnivanja, jer je ta odrednica i u našem programu, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

“Uvođenje sistema otvorenih izbornih lista značilo bi davanje podrške direktnoj demokratiji a time bi se slabila partijska država. Otvorene liste bi pomogle da se promovišu novi, kvalitetniji ljudi i podsticale bi poslanike da se zaista bore za glasove, u smislu da se osjeti njihovo zalaganje za građane i u konačnom bi uslovile veći stepen neposredne demokratije, što je i konačni idealni cilj demokratskih sistema”, saopštili su iz URE.

Oni tvrde da bi se sa uvođenjem otvorenih lista mnogo toga promijenilo.

“Izabrani poslanici imali bi mnogo veću odgovornost, mnogo veću želju za dokazivanjem, mnogo više žele da se dopadnu, da budu u komunikaciji sa svojim biračima, jer bi morali u jednom trenutku opet poći kod njih da traže podršku za mjesto koje su ranije dobili”, pojašnjavaju oni.

Ističu i da bi kroz stručnu raspravu trebalo izabrati najbolji model, koji može biti i kroz koncept poluotvorenih lista kako bi se zaštitila prava građana čija dostupnost javnosti nije ujednačena.

Ipak naglašavaju da najveći i glavni problem Crne Gore ostaje primjena bilo kakvih zakona u oblasti izbornog ali i bilo kog drugog zakonodavstva.

“ Dobro je da imamo otvorene liste, ali prije toga moramo da imamo pročišćeni birački spisak, bolju i profesionalnu Državnu izbornu komisiju, profesionalnu Agenciju za sprječavanje korupcije i mnoge druge institucije, koje prate izborni proces. Čak i najbolji sistem je uzaludan ako će volja građana zavisiti od “koverti”, stanova i pritisaka.”, zaključuju u ovoj stranci.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve