Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

URA: Opozicija da bude jedinstvena – ili fer uslovi ili nema izbora

Obaveza opozicije prema građanima i javnosti je da definiše jedinstven spisak uslova i zahtjeva za promjenu izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za iole fer izbore. Ukoliko DPS ne prihvati jedinstvene zahtjeve opozicije za promjenu izbornog ambijenta onda je obaveza svih opozicionih subjekata da bojkotuju naredne izbore

Građanski pokret URA ostaje čvrsto privržen ispunjenju uslova iz “Sporazuma za budućnost” koji su potpisali svi opozicioni poslanici pred 20.000 građana, a funkcioneri URE su to i kazali predstavnicima pokreta “Odupri se” na posljednjem sastanku, saopštila je danas potpredsjednica pokreta URA, Suada Zoronjić.

foto: Suada Zoronjić

Ona podsjeća da bi bez korjenite promjene izbornog zakonodavstva učešće na izborima bila farsa i davanje legitimiteta Demokratskoj partiji socijalista da nastavi sa zloupotrebama, prevarama i prekrajanjem izborne volje.

“Korjenita promjena izbornog zakonodavstva podrazumijeva izmjene i dopune više zakona. Osim krovnog Zakona o izboru odbornika i poslanika, nepohodno je izmijeniti i Zakon o registrima prebivališta i boravišta, Zakon o izboru Predsjednika Crne Gore, Zakon o finansiranju politikih subjekta i izbornih kampanja i setove medijskih zakona. Posebnu pažnju važno je posvetiti Zakonu o biračkom spisku i otklanjanju nepravilnosti i fantomskih birača iz biračkog spiska”, ističe Zoronjić.

Naglašava da opozicija mora da bude konstruktivna, spremna za dijalog i dogovore.

“Obaveza opozicije prema građanima i javnosti je da definiše jedinstven spisak uslova i zahtjeva za promjenu izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za iole fer izbore. Ukoliko DPS ne prihvati jedinstvene zahtjeve opozicije za promjenu izbornog ambijenta onda je obaveza svih opozicionih subjekata da bojkotuju naredne izbore. Taj bojkot morao bi za razliku od nekih prethodnih da bude mnogo aktivniji, sa akcijama i modelima koji bi proizveli dodatan pritisak na režim”, ukazuje potpredsjednica URE.

Smatra da je preduslov promjena u Crnoj Gori i kreiranje ozbiljne alternative.

“Neophodno je napraviti alterantivu koja će ponuditi nove vrijednosti, imati nedvosmislene stavove, jasnu strategiju djelovanja i iskrene pobjedničke namjere. Mi smo zaineteresovani isključivo za promjene, a ne izborne kombinatorike koje vode ka preraspodjeli glasova unutar opozicije”, zaključuje Zoronjić.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve