Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

URA: Nrekić o Borovoj šumi priča kao i o lososu, sve miriše na korupciju

,,Da je htjela Vlada da pomogne Ulcinju ona bi preuzela na sebe dugovanje na osnovu sudskog spora k1, jer opština nije sam tim imala ništa, ali njihove namjere su davno jasne kao dan''

Smiješno ali i tužno je slušati ovih dana kako se predsjednik Opštine, koalicioni partneri i Vlada Crne Gore igraju sudbinom Ulcinja, poručuju iz Građanskog pokreta URA.

 

Njihovo saopštenje tim povodom, prenosimo u cjelosti.

,,Od milijarde u Mavrijanu, lososa u Port Mileni, novog hotela Lido, novih bulevara i drugih infrastrukturnih investicija, toga da opština postaje i sama divlji graditelj, račun u blokadi, DRI nam daje negativno mišljenje (duplu negativnu ocjenu) pa do borove šume 5.kategorije…

Radi građana želimo da kažemo istinu o ovom slučaju. Prvo predmetna parcela koju lokalna vlast želi da proda Vladi nije unutar DUP Borava šuma nego u zahvatu DUP-a Hoteli i vile koji obuhvata prostor od bivšeg hotela Galeb do hotela Albatros i da su nebuloze price da tu neće biti planirana gradnja.

Da bi sve bilo jasno javno pitamo gradonačelnika “eksperta za uzgoj lososa” da javno odgovori kako može parcela koja je procijenjena na nekih 500e po m2 biti šuma 5 kategorije?! Ko je taj investitor koji bi dao 500e po m2 za šumu 5. kategorije, ili ko je taj investor koji bi dao tri miliona eura za zelenilo, a da ima zabarnu gradnje. Ima li to negdje u svijetu i mislite li da neko može povjerovati u vaše nebuloze.

Da je htjela Vlada da pomogne Ulcinju ona bi preuzela na sebe dugovanje na osnovu sudskog spora k1, jer opština nije sam tim imala ništa. Ali njihove namjere su davno jasne kao dan. Sa druge strane, mogla je naci neđe drugo šumu 5. kategorije, i staviti kao pokriće.

Drugo, da bi do kraja demaskirali korpcionaske namjere, građane podsjećamo da je MORT započeo izradu dva detaljna plana (DUP-a) koji pokrivaju pojas od Galeba do Velike plaže na jako netransparentan način i grubo kršeći pravo lokalne samouprave i građana da odlučuju o prostornom planiranju kao osnovne funkcije jedne lokalne samouprave. To su započeli prije nego što su počeli da nude kompenzaciju. Da je sve neozbiljno, govori i podatak da se za izradu oba plana izdvojilo svega 13000 eura, što je toliko malo, da za taj novac ne bi radili ni arhitekte pripravnci, odnosno sve ukazuje da cijeli posao miriše na korupciju. Pitamo zato graodonačelnika i Vladu, kako je moguće da se radi DUP, a da tu nije predviđena gradnja? Šta će plan ako nema gradnje? Zašto pričate nešto što nema nikakvog smisla?

Svi građani koji protestuju ili podržavaju inicijativu su maksimalno dobronamjerni i prestanite da ih prebrojavte. Ima nas iz svih partija, nacija i vjera. Cilj je da sačuvamo mrvice naše opštine koje su nam preostale, odnosno u konkretnom slučaju pluća našeg grada. Zato pozivamo MORT da pod hitno povuče odluku o izradi DUP-a Hoteli i vile visoke kategorije i da posluša glas građane. Naša opština ima mnogo drugih mjesta gdje može da se razvija kao nijedna druga opština u Crnoj Gori.

Ulcinj se mora se okrenuti sopstvenom radu i interesu građana. Znamo mi da ta lokacija nece niđe, kao što je i Valdanos i dalje đe je bio, samo što masline trunu, i Solana je đe je bila, samo je razorena, opljačkana i zatvorena… Borovu šumu ne damo. Istina je da je Vaša priča smiješna i zabavna, ali samo do onog trenutka do kada ne shvatimo da ste u ovaj štetan aranžman za Ulcinj uvukli direktno ili indirektno 30 od 33 odbornika i po svemu sudeći ministra finansija Darka Radunovića koji je realizator ove akcije”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve