Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

URA: Nova vlast da uspostavi dogovor na nacionalnom nivou o učešću domaćih proizvoda

Izvoz je opao za 15,3 odsto, saopštio je Miodrag Đuranović, član Glavnog odbora Građanskog odbora URA

U prvih devet mjeseci ove godine imali smo pad u trgovini od 18,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. U septembru u prehrambenom sektoru čak 20,6 odsto, što je dovelo do pada zaposlenih od 10,3 odsto. U ovom periodu trgovine zapošljavaju 35780 radnika. Izvoz nam je uz to pao 15,3 odsto, saopštio je Miodrag Đuranović, član Glavnog odbora Građanskog odbora URA.

URA: Nova vlast da uspostavi dogovor na nacionalnom nivou o učešću domaćih proizvoda

Prema njegovim riječima, takvi alarmantni podaci nas dovode do jedinog mogućeg rješenja za opstanak crnogorske privrede i domaćih proizvođača – bolje saradnje između maloprodajnih objekata i proizvođača, kao i znatno većeg prostora na policama.

“U Crnoj Gori se proizvodi odlično voće i povrće, kvalitetni mesni i suhomesnati proizvodi, vrhunska vina, piva, vode, jogurti, sirevi i moraju biti dostupni potrošačima koji u mnogim istraživanjima ističu nedovoljno prisustvo domaćih proizvoda u trgovinama”, ističe Đuranović.

On predlaže da nova vlast uspostavi dogovor na nacionalnom nivou koji će podrazumijevati procentualno učešće domaćih proizvoda u okviru kategorija, kao i da ono ne može biti ispod 50 odsto.

“Predlažemo i da u svim objektima budu istaknuti domaći proizvodi sekundarnim pozicijama, promocijama i akcijama. Od izuzetne je važnosti da maloprodajni sektor prepozna značaj saradnje sa domaćim proizvođačima i da nađe načina da isforsira domaće proizvode. Osim toga, treba i da u što kraćem roku platiti robu, da bi dobavljači mogli da opstanu. Akcije tipa Kupujmo domaće su dale rezultate i trebalo bi da budu konstantno praktikovane. Nemjerljiv je značaj domaćeg proizvoda sa svih aspekata. Zato treba da uradimo sve u ovom teškom periodu uzrokovanom pandemijom virusa COVID19 i međusobno se pomognemo da bismo opstali”, zaključio je Đuranović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve