Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

URA: Malom šengenu da se pridruži i Crna Gora

"Ono što su razvijene evropske zemlje odradile još poslije II svjetskog rata, zakopale sve svoje ratne sjekire i okrenule se budućnosti i razvoju mi moramo da odradimo sada. Jedino je to garant uspjele priče ovoga regiona”, navode iz ove stranke

Iz Građanskog pokreta URA pozdravili su potpisivanje deklaracije između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije o uspostavljanju “malog Šenegena” između te tri zemlje i pozvali aktuelnu crnogorsku vlast i ostale zemlje regiona da se pridruže ovoj inicijativi.

foto Arhiva

“Potpisivanje deklaracije je dobra vijest za sve progresivne snage u regionu, jer na tim principima treba graditi budućnost, i što brže ići ka većem razvoju, saradnji… Ono što su razvijene evropske zemlje odradile još poslije II svjetskog rata, zakopale sve svoje ratne sjekire i okrenule se budućnosti i razvoju mi moramo da odradimo sada. Jedino je to garant uspjele priče ovoga regiona”, navode iz ove stranke.

Zadovoljni su kažu, jer se sa ovakvom inicijativom ruši nacionalistički diskurs i ideologija, koja je itekako prisutna u Crnoj Gori.

“Kada svi budemo sarađivali, slobodno se kretali, razmjenjivali robu, usluge, znanje, ljude i stručnjake svaki mit o tome kako smo ugroženi od naših susjeda će nestati, jer ćemo u postojećim državnim granicama i granicama ovog regiona živjeti bolje, imati veći životni standard, nižu nezaposlenost i rušiti predrasude po tom pitanju”, ističu u GP URA.

Ocjenjuju da će ovakva inicijativa i mladima donijeti boljitak, jer će moći lakše da uče, da studiraju i da se zapošljavaju u svim zemljama u regionu, dok će proizvođači svoje robe moći nesmetano da plasiraju svuda u regionu.

“Na aktuelnoj je vlasti da vidi hoće li odustati od svojih decenijskih višebojnih nacionalističkih mitova, o diskursu po kojem je Crna Gora ugrožena od susjeda ili će nalik modernoj Evropi krenuti putem progresa i civilizacije”, zaključuju iz GP URA.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve