Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

URA: Đukanovic prekršio Ustav, Demokrate rušenjem 43. Vlade vratili mehanizam njemu u ruke

Ispostavlja se, ocjenjuju iz GP URA, da su Demokrate na ovaj način željeli samo opstrukciju, ''zaslijepljeni patološkom mržnjom prema URI i njenom lideru Dritanu Abazoviću''

Demokrate su rušenjem 43. Vlade vratili mehanizam odlučivanja o daljim političkim procesima u državi u ruke Milu Đukanoviću, na šta je URA na vrijeme upozoravala, a što je danas došlo na naplatu, saopštio je Građanski pokret URA.

Oni su reagovali nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predložio skraćenje mandata Skupštini i  saopštio da nije mogao da prihvati prijedlog da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav Vlade jer smatra da se za to nisu stekli svi neophodni uslovi.

Ispostavlja se, ocjenjuju iz GP URA, da su Demokrate na ovaj način željeli samo opstrukciju, “zaslijepljeni patološkom mržnjom prema URI i njenom lideru Dritanu Abazoviću”.

“Podsjećanje radi građana – URA je nudila rekonstrukciju 43. Vlade, što su Demokrate odbacile vrativši na taj način mehanizam u ruke Đukanoviću. Uzgred Demokrate su opstruirale pregovore o novoj vladi izbjegavajući da za sedam sastanaka donesemo konkretna rješenja i sa svojim besmislenim zahtjevima minirale čitav proces”, istakli su u saopštenju.

Nesporna je, smatraju iz GP URA,  činjenica i da Miodrag Lekić ima podršku URE za novog mandatara jer je “Predsjedništvo taj prijedlog juče potvrdilo na glasanju ali i donijelo odluku da se ne potpisuje bilo kakav dokument do konačnog dogovora i preciziranja svih stvari”.

“Đukanović je ovim činom pokazao nedemokratski karakter , samovolju i autokratski manir jer Ustavom i zakonima nije predviđeno da se za imenovanje mandatara Vlade potpisi moraju skupiti. Bez potpisa poslanika određeni su gotovo svi mandatari vlada u Crnoj Gori. U ovom trenutku najvažnija stvar za i dalje aktuelni sastav parlamenta jeste da se postigne konsenzus oko izbora Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda kako zbog EU puta Crne Gore tako i zbog regularnosti izbornih procesa koji slijede”, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve