Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Uprkos jasnim proruskim stavovima, građanski aktivista Stefan Đukić na sastanku sa Boreljom

Podsjetimo, Stefan Đukić, je u intervjuu od 24.marta 2017. godine za Russia beyond kazao da je slučaju Krima narod sam preuzeo sudbinu u svoje ruke

U okviru dvodnevne posjete visokog predstavnika Evropske Komisije Žozepa Borelja Crnoj Gori upriličen je sastanak i sa predstavnicima civilnog sektora. Pored ostalih, poziv je dobio i građanski aktivista Stefan Đukić. Đukić je poznat po ranijim proruskim stavovima, posebno kada je rusku aneksiju Krima tumačio kao želju naroda da preuzme sudbinu u svoje ruke. To je bio razlog zbog kojeg je Gradska RTV pitala Delagaciju Evropske unije da li su upoznati sa njegovim ranijim izjavama. Dobili smo potvrdan odgovor, ali i pojašnjenje da ne komentarišu stavove pojedinačnih predstavnika civilnog društva.

Iako su u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, kako su nam saopštili, upoznati sa informacijama da je građanski aktivista Stefan Đukić poznat po svojim proruskim stavovima i čovjek koji je rusku aneksiju Krima tumačio kao želju naroda da preuzme sudbinu u svoje ruke, to im nije smetalo da ga pozovu da prisustvuje sastanku sa visokim predstavnikom za vanjsku i bezbjednosnu politiku i potpredsjednikom EK Žozepom Boreljom koji je održan 14.jula u Podgorici.

Sastanku su, osim Đukića, prisustvovali i Zlatko Vujović, Olivera Komar, Andrej Nikolaidis, Aleksandar Dragićević, te Maja Raičević.

Na pitanje da li delegacija Evropske unije u Podgorici promotere ruske politike i ruske agresije na Ukrajinu doživljava kao legitimnu drugu stranu, odnosno drugačije mišljenje u odnosu na mišljenje i stavove ostalih učesnika pomenutog sastanka, poznatih po izrazito proevropskim i prozapadnim stavovima i promociji zapadnih vrijednosti, iz Delegacije su nam odgovorili da ne komentarišu pojedinačne stavove predstavnika civilnog društva.

“Angažman je jedno od osnovnih pravila i principa EU – angažman znači da se ne ignorišu ni oni koji ne dijele naše stavove. Samo kroz angažman možemo objasniti svoje stavove i viđenja i pokušati da ponudimo argumente koji bi našim neistomišljenicima mogli da pomognu da sagledaju stvari iz drugačije perspektive, ili se s njima direktno suoče na konstruktivan način”, saopštila je Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Podsjetimo, Stefan Đukić, je u intervjuu od 24.marta 2017. godine za Russia beyond kazao da je slučaju Krima narod sam preuzeo sudbinu u svoje ruke.

“Krimski slučaj nam pokazuje da je narod sam odlučio, preuzeo sudbinu u svoje ruke. I ako im nešto smeta, mogu samo sebi da zamjere. Ne mogu da kažu da su ih političari prevarili, da su uvučeni u nešto izvan svoje volje. A pošto su zadovoljni, a vidjeli smo da je većina zadovoljna, onda mogu samo da budu politički srećni. Dakle, donijeli su očigledno ispravnu odluku”, kazao je Đukić tom prilikom.

Takođe, Stefan Đukić je bio dio delegacije koja je boravila na Krimu nakon ruske aneksije, u društvu Aleksandra Šešelja, sina osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, gdje su prema pisanju medija učestvovali i u osnivanju međunarodne organizacije “Prijatelji Krima”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve