Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Unaprijediti ekonomsku saradnju Crne Gore i Albanije

Ambasador Albanije Ridi Kurtezi na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem

Ekonomski odnosi Crne Gore i Albanije mogli bi se dodatno unaprijediti kroz pojačanu saradnju relevantnih privrednih komora i agencija za investicije, saopštio je ambasador Albanije Ridi Kurtezi.

On je na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem istakao da posebnu pažnju treba posvetiti pitanju granica i rijeke Cijevne, te istakao spremnost albanske strane da obustavi sve projekte koji bi mogli da nanesu štetu vodnim tokovima Crne Gore.

“Albanski ambasador istakao je i pitanje albanske manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Albaniji i naglasio da albanska matica podstiče dijasporu u Crnoj Gori da radi na dobrobit crnogorske države i doprinese njenom daljem razvoju”, saopšteno je iz Vlade.

Krivokapić je ocijenio da Crna Gora i Albanija imaju dobre odnose i saradnju. On vjeruje da će u mandatu aktuelne ekspertske Vlade, za koju tvrdi da je prvenstveno glas naroda, biti još bolji.

“Kao osnovne projekte od zajedničkog interesa crnogorski premijer izdvojio je jadransko-jonsku magistralu, jadransko-jonski gasovod i projekat kojim bi se rijeka Bojana učinila plovnom, te povezala Skadarsko jezero i Jadransko more, što bi otvorilo brojne druge mogućnosti naklonjene ekonomskim interesima kako Crne Gore, tako i Albanije”, rekli su Vladinoj Službi za odnose sa javnošću.

Predsjednik Vlade je konstatovao da su pitanja granica i rijeke Cijevne polja na kojima dvije zemlje treba da porade na preciznom rješenju, ali da je uvjeren da se, uz postojanje dobre volje sa obje strane, ona mogu razjasniti i riješiti.

“Ambasador Kurtezi zahvalio je na gostoprimstvu domaćinu i prenio pozdrave albanskih vlasti i čestitku albanskog premijera Rame na izboru g. Krivokapića za predsjednika 42. sastava crnogorske Vlade. Kurtezi je istakao crnogorsko-albanske odnose kao primjer dobrih odnosa u regionu, pohvalio praksu redovnih zajedničkih sastanaka dviju vlada kao mehanizam koji treba očuvati i nastaviti jer generiše dobre projekte i usmjeren je ostvarenju zajedničkih ciljeva dviju zemalja – članstvu u Evropskoj uniji, sigurnosti, miru i saradnji u regionu”, saopšteno je nakon sastanka.

Kurtezi je zahvalio Krivokapiću na pomoći koju je Crna Gora pružila Albaniji prilikom poslednjeg razornog zemljotresa koji je zadesio tu zemlju, kao i na podršci koju naša zemlja pruža albanskim susjedima od početka izbijanja pandemije COVID-19.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve