Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

UN: Nema mjesta poricanju ili relativizaciji genocida u Srebrenici

Specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida kazala da je zabrinuta zbog izjava zvaničnika u Crnoj Gori koji preispituju komisiju za zločine povodom genocida u Srebrenici iz 1995.

Specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Alisa Wairimu Nderitu, danas je kazala da je zabrinuta zbog izjava zvaničnika u Crnoj Gori koji preispituju komisiju za zločine povodom genocida u Srebrenici iz 1995. Ona takođe navodi seriju razvoja zabrinjavajućih situacija u zemlji koje doprinose sijanju straha, nepovjerenja i mržnje.

Nderitu je naglasila da genocid i drugi zločini ne smiju da budu stvar bilo kakve vrste arbitraže, posebno onih pravno obrađenih na osnovu dokaza.

Užasni događaji koji su se desili u Srebrenici u julu 1995 su osuđeni od strane Međunarodnog kriminalnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Oba suda su zaključila da radnje počinjene u Srebrenici konstituišu genocid.

“Jednostavno nema mjesta poricanju ili relativizaciji genocida u Srebrenici i legitimosti Međunarodnog Suda za pravdu”, kazala je ona.

Generalni sekretar Antonio Guteraš u svojoj poruci povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, pozvao je sve u regionu i šire da se suprotstave govoru mržnje i retorici podjela i narativa nepovjerenja i straha.

On je naveo da priznavanje prošlosti predstavlja vitalni korak naprijed u ponovnoj izgradnji povjerenja, te da pomirenje znači odbacivanje poricanja genocida i ratnih zločina i i bilo kakvih napora da se veličaju osuđeni ratni zločinci.

Ovo takođe znači priznanje bola žrtava i i nepripisivanje kolektivne krivice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve