Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Uljarević: SDP jedini pobjednik lokalnih izbora

Ocjenjuje da je ubjedljivo najveći pobjednik lokalnih izbora SDP koji je zabilježio respektabilan rast

Odgovorne partije treba pažljivo da se bave analizom izbornih rezultata i vrlo jasnih poruka koje su im poslali građani. Nakon lokalnih izbora niko, osim SDP-a, nema razloga da se raduje rezultatima, ocijenila je direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.

Uljarević je, u emisiji Pressing Gradske TV, saopštila da su izbori u tri opštine pokazali dvije ključne stvari.

“Da građani nijesu posebno motivisani da glasaju jer se u svim opštinama bilježi pad u odzivu glasača, u odnosu na izbore 2017. I drugo, da građani nijesu zadovoljni ni vlašću, ni opozicijom, jer iako je godina prošla, vlast nije uspjela da se pozicionira na način da ponudi nešto ubjedljivo biračima i tako potpuno marginalizuje opoziciju”, rekla je Uljarević.

Praveći poređenje sa parlamentarnim izborima, Uljarević kaže da je DF pao u Mojkovcu, dok su u odnosu na lokalne izbore 2017. godine, Demokrate i URA pale na Cetinju.

Demokratskoj partiji socijalista nedostaje jasna strategija, ističe Uljarević, i ta stranka sada plaća, prvi put kroz volju birača, izostanak reformi na Kongresu u januaru ove godine.

Reforma je, smatra, izostala jer proces navikavanja na nove pozicije ide jako teško.

“To je bila prilika da se DPS reformiše i pokaže drugačiji pristup. Mislim da u ovom trenutku imaju stabilnu poziciju samo zbog onoga što je izostanak učinka ove vlade i nesnalaženja parlamentarne većine, a ne onoga što bi trebalo da bude njen terenski rad, promišljena strategija i najvažnije – pročišćavanje od kontroverznih kadrova i širenja koalicionih kapaciteta. Po mom sudu, najveći neprijatelj DPS-a je nereformisana DPS, jer sve ostalo im ide u prilog”, kazala je Uljarević.

Ocjenjuje da je ubjedljivo najveći pobjednik lokalnih izbora SDP koji je zabilježio respektabilan rast.

Dodaje da ne treba izostaviti podatak da DPS jeste izgubila Mojkovac, ali je u odnosu na parlamentarne izbore, procentualno tu najmanje pala- oko 1,5 odsto, dok je u Petnjici i na Cetinju to mnogo više.

“Po mom sudu, to je odraz kritičkog otklona građana kojima su bliže određene dimenzije identitetske politike DPS-a nego od ostalih aktera, ali istovremeno žele kvalitativnu promjenu. Pošto je ne pronalaze, oni su se mahom opredjeljivali za one liste za koje računaju da će u koaliciju sa DPS-om, ali uz poruku da DPS kažnjavaju”, navela je Uljarević.

U Crnoj Gori postoje partije koje deklarativno pripadaju određenoj ideološkoj profilaciji, potpuno drugo piše u njihovom programu i potpuno treće sprovode, smatra Uljarević ocjenjujući da se radi o nedostatku političke pismenosti.

“Evidentno je da DPS posljednjih godina insistirao na pitanjima koja pripadaju konzervativnim partijama, uključujući identitetska pitanja. Mslim da je taj izbor svjesno napravljen kako bi izbjegli suočavanje sa problemima koji su već postojali u državi- mislim na neučinkovitu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, na ono što nije bila pravedna socijalna distribucija unutar društva i dobro uspostavljeni servisni sistemi u službi građana. Mnogo je lakše bilo ići sa nekim epskim pristupom, razgovarati o crkvi i identitetskim pitanjima, nego se baviti rješavanjem tih problema”, poručila je Uljarević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve