Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Uljarević: Daleko neizvjesnija trka u drugom krugu, rezultat Milatovića će zavisiti od stvarne podrške Bečića i Mandića

Komentarišući rezultate izbora Uljarević je naglasila da su birači poslali dvije poruke

Zbog razlike u broju osvojenih glasova Demokratski front je jedan od najvećih gubitnika izbornog ciklusa na predsjedničkim izborima, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

Ona ističe da je Đukanović bio u okvirima onoga što je od njega bilo očekivano.

” Sasvim je izvjesno da on ide u drugi izborni krug. Mislim da je i procentualno to ono što je snaga Demokratske partije socijalista i neki manji broj manjinskih glasova, odnosno partija manjine koje su mu dale podršku. Izvjesno iznenađenje predstavlja rezultat Jakova Milatovića i to na dva nivoa. On je značajno bolji od Andrije Mandića koji je slovio za najozbiljnijeg kandidata za drugi krug. I ta razlika između njih je takva da zapravo čini Demokratski front jednim od najvećih gubitnika u ovoj fazi izbornog ciklusa. To znači da ćemo u drugom krugu imati daleko neizvjesniju utrku, koja će iskreno zavisiti od toga u kojoj mjeri će Milatovića podržati Bečić i Mandić, iako su oni to sinoć vrlo brzo i deklarativno obećali. Ali vjerujem da će se procjene praviti i na osnovu onoga što su nastupajući parlamentarni izbori “, kaže Uljarević.

Komentarišući rezultate izbora Uljarević je naglasila da su birači poslali dvije poruke.

“Jedna poruka je poslata aktuelnoj parlamentarnoj većini i to je poruka dubokog nezadovoljstva jer Jakov Milatović nije imao njihovu podršku. To što se oni sada kače na njegov uspjeh i pokušavaju da to uokvire u nešto što bi bila snaga parlamentarne većine prosto nije održivo jer u Pokretu Evropa sad imamo i ljude koji ranije nisu bili aktivni i nisu pripadali tim struktrurama“, istakla je Uljarević.

Glas za Jakova Milatovića je, pojašnjava, bio istvovremeno glas protiv parlamentarne većine i protiv DPS.

“Demokratska partija socijalista nije za ove dvije godine uspjela da se transformiše da kao opoziciona partija bude atraktivna za birače i proširi korpus glasača“, ocijenila je Uljarević.

Smatra da je DPS na izbore trebalo da ide sa drugim kandidatom i to sa vanstranačkom ličnošću.

“Na taj način imali bi širi obuhvat od onoga što je samo jedna politička struktura. To bi bilo jako teško i Jakovu Milatoviću i drugim kandidatima da adresira. Onoga trenutka kada je DPS donijela odluku da ide sa svojim kandidatom, logično najjači koga su imali je Milo Đukanović, aktuelni predsjednik države. Međutim rizik koji nosi njegovo učešće je ogroman i za njega lično, za njegovu političku karijeru ali i za sudbinu DPS“, istakla je Uljarević.

Ona kaže da je podrška Demokrata i Demokratskog fronta koja je sinoć upućena Milatoviću deklarativna, a da li će biti stvarna pokazaće naredni period.

”Vidjećemo koliko oni imaju snagu da utiču na svoje birače. Recimo postoje neke koalicije i pozivi lidera koji nijesu imali nikakvu snagu. Ako govorimo o savezu ili nekoj vrsti podrške između Demokarata i URE znamo da je URA preko svojih funkcionera pozvala svoje birače da glasaju za Bečića, a vidjeli smo da je on na nivou onoga što je ustvari snaga Demokarata. Ili lideti URE nijesu imali nikakvog uticaja na svoje birače u tom smislu ili je to njihovo biračko tijelo do te mjere istopljeno da ono nije moglo da utiče na taj izborni rezultat. Jasno je da se Milatović nalazi u daleko boljoj poziciji pred drugi krug od Đukanovića “, kaže Uljarević.

Iako se DF faktički nalazi u vlasti veliko pitanje se je, kaže, zbog čega su ostvarili ovakav rezultat na predsjedničkim izborima.

”Uzeli su neke od ključnih državnih preduzeća. Već dugo vremena postoji taj narativ o odlivu birača DF prema lideru DF zbog čega su oni prateći marketinške savjete predlagali nestranačke ličnosti koji su nosili njihove liste. Počev od Miodraga Lekića, preko Mladena Bojanića, zatim Zdravka Krivokapića i skrivali se iza njih. Mislim da je liderima DF dosadila ta druga uloga za neke koji ih prema njihovoj percepciji prije ili kasnije izdaju. Da su oni htjeli da se oprobaju iako je bilo jasno da Andrija Mandić kao takav ima određena ograničenja u biračkom tijelu. Ovdje mi je interesantnije to što je Vučić puštio niz vodu Milojka Spajića kao predsjedničkog kandidata uz podršku DF i DPS dajući time na snazi Andriji Mandiću. To u stvari pokazuje da podrška Vučića ne znači uspjeh na izborima u Crnoj Gori “, zaključila je Uljarević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve