Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ujedinjena Crna Gora: Prestanite da trujete lažima i neistinom

Ujedinjena Crna Gora poziva nadležne lokalne i državne vlasti da obnove ploču na spomeniku na piperskom Ravnom Lazu i da prestanu sa, kako su kazali, besomučnim nagađanjem i podgrijavanjem narodnih raskola iz vremena Drugog svjetskog rata

Ujedinjena Crna Gora poziva nadležne lokalne i državne vlasti da obnove ploču na spomeniku na piperskom Ravnom Lazu i da prestanu sa, kako su kazali, besomučnim nagađanjem i podgrijavanjem narodnih raskola iz vremena Drugog svjetskog rata.

“Obnovite i cijeli spomenik istovremeno inače će zarasti u korov kao i mnogi širom Crne Gore. Gradonačelnik Vuković ostao je bez teksta koliko ga je ova informacija pogodila, a da nije bilo vandalskog čina ne bi umio pogoditi ni put za Pipere kamoli put za spomenik antifašistima. On unaprijed zna koja je to “pamet uradila” i sumnja da postoji neka profašistička grupa, a zna se i koja, ili pokret koji organizovano lomi spomenike i nasrće na državne zastave širom Crne Gore”, navode u Ujedinjenoj Crnoj Gori.

A istina je, tvrde oni, da poslednjih sto godina države, pojedinci ne rade ništa drugo nego kidišu na spomenike i razvaljuju maljevima ono što su podizale prethodne generacije.

“Ako nismo od 45. godine mogli naučiti o toleranciji i razumijevanju o uništavanju spomenika kulture jesmo i to upravo od onih koji su bili sinovi i kćeri antifašizma”, ističu u UCG.

UCG poziva ministra kulture Aleksandra Bogdanovića da dobro odmjeri svaku riječ.

“Da utvrdi gradivo prije nego se odvaži da nešto kaže jer u njegovoj interpretaciji i Kralj Lir postane Ilir, a Rusi mu se priviđaju i u Piperima. On kaže: “riječ je o još jednom besprizornom ataku sa dobro poznatih adresa na najuzvišenije vrijednosti Crne Gore”! Dakle, ministar je završio istragu pa pošto je tako od njega treba uzeti i adrese počinilaca. Ne treba sumnjati da zna kao što bi trebao da zna i ko nam je pokrao na hiljade eksponata iz trezora Narodnog Muzeja? Vjerovatno se radi o Rusima i Četnicima”, navode u UCG.

Prema njihovim riječima, godinama vlast ne zanima ko lomi spomenike po gradskim i seoskim grobljima na kojima ne može ostati ni jedno slovo od mesinga, ograde, stubići.

“Sve što može da se preproda u staro željezo Toš Čeliku meta je vandala, ali se tu niti znaju niti istražuju dobro poznate adrese. Satanisti ili ko već sa “dobro poznatih adresa” duže od decenije lome ploče sjećanja na one koji su poginuli u saobraćajnim nesrećama diljem naših kanjona, a vrhunac vandalizma se desio nedavno na mostu “Grlo” kod manastira Morača kada je neka “adresa” ošegala i bacila u provaliju drveni krst koji je bio postavljen na mjestu gdje su stradali rumunski državljani. Bogdanović o tome ćuti kao i o pohari muzeja i prebrojava štekere i sijalice po manastirskim konacima i crkvama od Boke do Pljevalja”, ističu u UCG.

Kažu i da su vandali imali od koga naučiti da lome.

“To bi morao znati i funkcioner SDP Mirko Stanić koji je takođe završio istragu u slučaju “Ravnog Laza” ali i sve istorijske dileme. Iako se onomad kreveljio na grobu Vladike Rada na Lovćenu, na grobu koji Vladika nije ni sanjao ni želio, grobu u koji je prenesen iz svoje Kapele, a koja je rušena sa “dobro poznatih adresa”, jednom topovima, a drugi put antifašističkim maljevima, helikopterima i dinamitom, nije mu smetalo da zaključi kako su na Ravnom Lazu “vandalima zasmetali i stihovi Petra II Petrovića Njegoša na tabli sa imenima devet hrabrih ustanika, jer je njihova ideologija i danas, kao njihovim izdajničkim precima, sluganska i poslušnička”, ističu u UCG.

Kako su istakli, predizborna kampanja preko spomenika, ploča i grobovase zahuktava, “a samo je bilo neophodno nekom pojedincu ili grupi njih oteti čekiće iz ruku i potom ih naučiti ono što se u našim školama nažalost odavno ne uči”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve