Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Ujedinjena Crna Gora: Novi VDT mora biti pravi tužilac, a ne tužna slika vlasti

Ističu da koalicionim partnerima vladajuće većine sada smeta, do juče evropsko rješenje, da se VDT bira u parlamentu dvotrećinskom ili u ponovljenom slučaju tropetinskom većinom

Ujedinjena Crna Gora poručuje da nikada neće podržati kandidata koji je bio ikada prije u partijskim forumima vladajućih stranaka, koji je dobijao stan ili stanove po povlaštenim uslovima od Vlade, koji je dobijao kredite u vidu poklona iz budžeta, koji je “pretrčao” mnogo stepenica u karijeri ili karijeru stvarao nepotistički i na protekciju.

“Novi tužilac mora biti častan profesionalac, a ne tužna slika vlasti. I tu nema nikakvih ucjena nego odgovornog odnosa prema budućnosti”, jasni su oni.

Ističu da koalicionim partnerima vladajuće većine sada smeta, do juče evropsko rješenje, da se VDT bira u parlamentu dvotrećinskom ili u ponovljenom slučaju tropetinskom većinom.

“Teško je i zamisliti koliko sada takvo rešenje smeta DPS-u i manjim partnerima, jer predstavlja kako kažu kočnicu demokratskim procesima. Pa, valjda je, “ustavopisac”, a to su upravo oni, želio svojevremeno da pokaže demokratski princip i natjera i sebe na dogovaranje sa opozicijom?”, pitaju u Ujedinjenoj Crnoj Gori.

Kako su dodali, sada će opozicija “ucjenjivati” kažu pojedini iz većine, a opozicija ustvari ne radi ništa što Ustav ne propisuje.

“Izgleda da se od opozicije očekuje da podrži nekoga ko unaprijed ima podršku 42 poslanika vladajuće koalicije? Svrha ustavne norme je međutim upravo suprotne namjere – većina i manjina treba da se dogovore i da dobijemo nezavisnu ličnost i profesionalca na čelu Tužilaštva. Nema tu trgovine ni ucjene nego se poštuje slovo Ustava – potreban je, dakle politički kompromis. Neki bi najradije da u Ustavu piše kako će kandidat kojega predloži DPS izvjesno proći! Tako bismo dobili bivšeg člana DPS-a u tužilačkoj stolici, ili, makar, nekog porodičnog prijatelja vladajuće porodice. Potom bismo svi morali biti srećni i zadovoljni?”, ističu u UCG.

Prema njihovim riječima, umjesto da se odavno krenulo u dogovaranje, umjesto da se uspostave jasni principi koji će važiti za kandidate, umjesto da se pod profesionalizmom i stručnošću budućeg VDT podrazumijeva dokazana politička neutralnost u minulom periodu, vlast šalje poruku da opozicija neće podržati nijednog kandidata koji bi se eventualno pojavio i prijavio na konkursu.

“A nije se prijavio niko, to je jedina istina. Nije, jer je svakom ozbiljnom jasno da mora ispuniti određene uslove, a da vlast i opozicija nisu imali nikakvih kontakata tim povodom. Nije jer je odavno svima jasno da DPS ne želi nikakav dogovor nego vd stanje. Isto žele i u Sudskom savjetu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve