Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ujedinjena Crna Gora: “Bezbjednosne poruke Nemanjićima”

"Veljovića svrbi nagomilano istorijsko znanje u međuvremenu savladano crkveno pitanje i kulturološki obrasci Crne Gore", ističu iz UCG. Veljović je na pres konferenciji, dodaju iz te stranke, konferencijom presjekao Gordijev čvor nesporazuma "prilažući istorijskoj nauci svoj kratki usmeni traktat o ulozi Nemanjića i Svetosavlja u Crnoj Gori"

Direktor policije Veselin Veljović očigledno je “nadrastao” funkciju na koju je izabran prije samo godinu i to drugi ili treći put tokom svoje karijere, saopštila je Ujedinjena Crna Gora (UCG).

“Veljovića svrbi nagomilano istorijsko znanje u međuvremenu savladano crkveno pitanje i kulturološki obrasci Crne Gore”, ističu iz UCG.

Veljović je na pres konferenciji, dodaju iz te stranke, konferencijom presjekao Gordijev čvor nesporazuma “prilažući istorijskoj nauci svoj kratki usmeni traktat o ulozi Nemanjića i Svetosavlja u Crnoj Gori”.

“Policijski menadžment postrojen iza njega s ushićenjem je ispratio taj “šefov” osvrt na istoriju, tradiciju i kulturu mimikrijski odahnuvši kada je direktor “lično i kao građanin, a ne samo kao direktor Uprave policije” saopštio: ‘da Crna Gora nikada u svom trajanju i postojanju nije zasnivala svoje istorijsko trajanje i postojanje na kultu Nemanjića i kultu Svetosavlja. Tako da mislim da će se u okviru toga i u budućem perodu naći održiva rješenja koja će značiti bolju budućnost i naših građana i naše države'”, dodaje se u saopštenju Ujedinjene Crne Gore.

Tako je, kako ističu, prvi put od kada se prate konferencije za novinare direktora policije u Crnoj Gori, a i konferencije uopšte, “poslata jasna bezbjednosna poruka Nemanjićima, Svetom Savi i svim drugim akterima srednjovjekovnog zbivanja kod nas i u regionu”.

“Dr Veljović je ‘akademski obazrivo’ i željan dokazivanja i na kulturološkim poljima, zaorao bezbjednosnom ralicom duboko u prošlost dosežući daljinu koju nije ni jedan direktor policije, ali ni direktor uopšte, prije njega. Prevedeno sa jezika “kulturologije” i istoriografije, dr Veljović je juče poslao dva značajna upozorenja; ‘kriminalcima da se čuvaju i mijenjaju svoje navike jer će biti hapšeni’ i Svetosavlju da odstupi, iz istih razloga”, ocijenili su iz UCG.

UCG očekuje da se za Veljovića potraži drugi, “manje tijesan posao, i dozvoli mu se da razmahne svoje interesovanje sve do slovenske mitologije”.

“Iskreno, hrabrost s kojom bez imalo naučne inferiornosti gazi strojevim korakom kroz istoriju, preduzimajući mjere i radnje čak i prema Nemanjićima, kandiduje ga, makar, za diplomatiju. Ministar vanjskih poslova dr Darmanović, za razliku od dr Veljovića, mnogo više okoliši i nerazumljiviji je. Recimo, njegova izjava od onomad da ‘Crkva brani svoj monopolistički status u Crnoj Gori’ nekako je nedovršena i rovita. Dakle, njih dvojica se mogu bez posledica po profesionalnost sadašnjih funkcija zamijeniti, a da ne osjetimo nikakvu razliku. Za pohvalu je što je u traktatu dr Veljovića izostala makar prijetnja da treba “spaliti goveda pred Hramom”, inače nastala u diplomatskim krugovima dr Darmanovića. Očekujemo znatiželjno, u narednih nekoliko dana, da se esejistički i prilagođeno o narečenom oglase i resorni ministri: prosvjete, kulture i odbrane, dr Šehović, dr Bogdanović i dr Bošković. Svakako, izgleda obavezujuće i pragmatično da daju svoje osvrte o Nemanjićima prije nego se kroz rebalans budžeta zadužimo za pola milijarde evra”.

U UCG smatraju da je “više nego zanimljivo kada javno brine o životnoj ugroženosti kriminalaca pod izgovorom opšte brige za bezbjednost”.

“Ta vrsta empatičnosti nikome nije simpatična izuzev upravo kriminalcima. Dakle, dr Veljović treba da se pozabavi preduzimanjem “mjera i radnji” u sadašnjosti i da nas obavještava o operativnim saznanjima, ali, nadamo se, bez namjere da se bavi hirurgijom i operacionim postupcima u operacionim salama KBC-a”, zaključuje se u saopštenju Ujedinjene Crne Gore.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve