Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

UBNOR i antifašisti Nikšića: Antifašizam nema alternativu

''Dolaskom nove vlasti na čelo opštine Nikšić počinje se sa urušavanjem svih onih vrijednosti sa kojima se Nikšić ponosio: slobodarstvo, antifašizam, multivjerski i multinacionalni sklad''

Povampirene ideje teokratije, kleronacionalizma i klerofašizmam koje su, u posljednjoj godini, prisutne u crnogorskoj političkoj i državnoj strukturi, prijete da uruše sve one vrijednosti za koje su se mukotrpnim radom i krvavom borbom, uz velike žrtve i odricanja tokom više vjekova, izborile generacije hrabrih i čestitih sinova i kćeri slobodarske Crne Gore.

UBNOR i antifašisti Nikšića smatraju da čak i jedan slobodarski grad kakav je bio Nikšić nije to mogao izbjeći.

“Dolaskom nove vlasti na čelo opštine Nikšić počinje se sa urušavanjem svih onih vrijednosti sa kojima se Nikšić ponosio: slobodarstvo, antifašizam, multivjerski i multinacionalni sklad.

Počinju da se skranave spomenici posvećeni ličnostima i događajima iz NOR-a, pa čak ni jedan Ljubo Čupić nije poštećen ovog bezumlja i primitivizma, ispisuju se graffiti na džamiji, predsjednik nikšićke opštine negira genocid u Srebrenici, smjenjuju se bez ikakvog pravnog osnova svi rukovodioci u zdrastvu, prosvjeti, institucijama kulture, u javnim preduzećima i ustanovama, a dovode podobni kojima je najveća preporuka “litijaška spomenica”, kažnjavaju se nastavnici koji vode učenike za Dan pobjede nad fašizmom kod spomenika gdje se održavaju istorijski časovi”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, negiraju sve što je crnogorsko: vjeru, naciju, jezik, pismo, kulturu, istoriju, svakodnevnim lažima i falsifikatima preko medija i društvenih mreža “truju” građane, šire mržnju i podjele među narodom za tuđi račun kako bi Crnu Goru učinili što ranjivijom i lakšim plijenom imperijačlističkog komšije.

“Jedna slobodarska, patriotska i antifašistička organizacija kakav je SUBNOR među prvima se našao na udaru nove “oslobodilačke” vlasti i samovoljom novog predsjednika oduzimaju joj se mjesečne dotacije za rad bez ikakvog pravnog osnova iako su te dotacije predviđene Budžetom opštine Nikšić za 2021. godinu. Nijesu mogli čekati kraj godine pa da nas skinu sa Budžeta opštine računajući da će nam time onemogućiti rad i djelovanje”, kažu iz UBNOR-a i antifašisti Nikšića.

Na njihovu žalost, dodaju, nastavili su sa radom i posjećujući spomeinike na Kapinom Polju, pod Trebjesom, u Riđanima, na Vučjem dolu u Čelinskom potoku kod Grahova evociraju uspomene na crnogorske heroje i ne daju da se zaborave oni koji su ugradili svoje živote u slobodu i nezavisnost Crne Gore.

“Koliko nova opštinska vlast u Nikšiću “drži” do antifašizma i nikšićkih heroja najbolje pokazuje ovogodišnje obilježavanje Dana opštine Nikšić 18. septembra. Niko iz lokalne vlasti nije pomenuo da je to i dan oslobođenja, da su 18. septembra 1944. jedinice VI crnogorske brigade i II dalmatinske proleterske brigade oslobodile Nikšić od fašističkih snaga i domaćih izdajnika, niko ne pozva predstavnike SUBNORA da prisustvuje svečanoj sjednici, ne položiše ni cvijeće na spomenike partizana, zaboraviše 1516 nikšićkih boraca koji položiše svoje živote u II svjetskom ratu, zaboraviše 665 žrtava fašistićkog terora, zaboraviše 48 nikšićkih narodnih heroja, zaboraviše 502 nosioca “Partizanske spomenice” ali ne zaboraviše da nagradu oslobođenja Nikšića posthumno dodijele Amfilohiju Radoviću”, dodaju u saopštenju.

Kako ističu, zbog legendarnog komandanta Save, zbog prkosnog Ljubovog osmjeha, zbog svih znanih i neznanih crnogorskih heroja i heroina, zbog sadašnjih i budućih generacija njihov prevashodni zadatak sada je da sa svim patriotskim i građanskim snagama učine sve kako bi sačuvali i unaprijedili već izgrađene vrijednosti multivjerskog i multinacionalnog suživota koje je Crna Gora trasirala na svom evropskom putu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve