Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik na Pobrežju

''Sjećanje na žitve genocida u Srebrenici, dio je naše istorije koju ne smijemo zaboraviti niti potisnuti''

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u spomen-parku civilnim žrtvama na Pobrežju, upriličilo obilježavanje pod nazivom “Cvijet za duše Srebrenice“, saopšteno je iz Glavnog grada.

Tim povodom, gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović položile su vijenac na spomenik žrtvama ratova 1991-2001 na prostoru bivše Jugoslavije.

Injac se, dodaje se, obratila pristutnima ističući da su sukobi koji su se desili na teritoriji bivše Jugoslavije duboko ranili naš region i ostavili ožiljke u cijeloj zajednici.

“Sjećanje na žitve genocida u Srebrenici, dio je naše istorije koju ne smijemo zaboraviti niti potisnuti. Upravo nas to sjećanje obavezuje da nikada više ne dozvolimo da se tragedije ponove”, poručila je Injac odajući pomen žrtvama Srebrenice, te naglasila “ko ubije jednog nedužnog čovjeka kao da je pobio cijeli svijet”.

Injac je istakla da je Srebrenica simbol bola i patnje i da nas opominje na užase rata, a istovremeno nam ukazuje da je naša najvažnija dužnost da čuvamo mir i zajedništvo.

“Ovaj dan je i trajni podsjetnik da kao društvo moramo raditi na pomirenju, cijeneći razlike kao naše najveće bogatstvo. Neka nam tužno sjećanje na tešku prošlost bude najveća opomena da moramo tragati za dobrotom među ljudima i njegovati je radi naše zdrave budućnosti. Neka nas ovaj dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, podsjeća na krhkost mira i značaj kontinuiranog rada na negovom očuvanju. Da se ne ponovi!” zaključila je Injac.

U ime organizatora obratio se i predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić te istakao da je Srebrenica najtužnija riječ našeg jezika, a Potočari najveći mezar u bošnjačkoj istoriji.

Priređen je i insert iz monodrame “Nana Fata Orlović” u izvedbi Hasije Borić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve