Ponedjeljak, 28 Novembra, 2022
Rubrika:

Sjednica Vlade: Država će dati 15 miliona eura za akcije EPCG

Na sjednici o načinu rada državne uprave, veličini Vojske, napadima na novinare...

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu održala je danas 20. sjednicu.

Tok sjednice pogledajte u nastavku:

12.39 Usvojen Izvještaj o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija, za period od 10. februara 2022. do 23. juna 2022.

“Zadaci komisije su da utvrdi plan i dinamiku utvrđivanja činjenica u slučajevima napada na novinare i imovinu medija. Obuhvaćeno je pet izvještaja o šest napada”, poručio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kako je istakao, pravo medijskih radnika na slobodu govora i bezbjedan ambijent postavilo je potrebu da MUP oformi posebnu grupu, čiji je osnovni cilj da se zaštite predstavnici medija.

Miljanić je kazao da je napad na medije napad na državu, dodajući da medije moraju biti jednaki, a jednako tretirani moraju biti i svi napadi na medije.

“Primjećuje se pomak po pitanju bezbjednosti novinara. U zadnje dvije godine skoro svi slučajevi napada na novinare su rasvijetljeni”, kazao je Miljanić.

Konjević smatra da ne treba da bude ni verbalne vrste napada na medije.

Podržavajući sve što radi komisija, Konjević je pozvao da se osude svi verbalni napadi, jer smatra da je u procesu ingtegracija važna sloboda medija.

Joković je kazao da se nekad mora i demantovati ono što nije istina.

Marović je kazala da moramo voditi računa o tome da je trenutno dosta verbalnih napada na novinare, ali da su Ministarstvo evropskih integracija i Ministarstvo kulture sve te napade osudili.

12.20 Joković ističe da vjeruje da su namjere Vlade iskrene.

“Sve su ovo naslijeđeni problemi, najveći hendikep ove Vlade je što se bavi problemima iz prošlosti”, kazao je on.

12:03 Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je kazao da je uzdržan jer je sve do sada išlo pod velom špekulacija i bez znanja resornog ministra.

“Ako neko kupi ove akcije, Vlada ne gubi ni upravljačku ni nikakvu drugu obavezu. Ukoliko mi kupimo akcije za 15 miliona, za 15 miliona para građana mi ćemo uvećati vlasništvo za jedan odsto, nepunih dva. Ukoliko se akcije unište, slažem se, nije dobro.”

11:36 Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović kazao je da je za sjutra predviđena berzanska prodaja 10 odsto akcija EPCG, te da će ih država kupiti za 15 miliona eura.

“Ako neko ima dileme vezane za to što će država izdvojiti sredstva za ove akcije, to se radi iz više razloga. Ovo je legalan, zakonit, transparentan posao, na ovaj način se izbjegava da se pojavi još neki kupac na berzi”, objasnio je Damjanović.

Smatra da bi bila šteta za EPCG dopustiti da se otuđe akcije privrednog društva u kojem je država vlasnik 10 odsto.

Mišljenje je po ovom pitanju izdvojio je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević je pitao koja je prednost ove kupovine u odnosu na uništenje akcija.

Kaže da ne bi volio da ova vrsta transakcije nema neku skrivenu namjeru.

“Vi ste govorili o uticaju na bilans, a trebala bi nam koja informacija više vezano za to…šta mi kao država dobijamo, šta dobija EPCG u okolnostima kupovine ovih akcija u odnosu na poništenje ovih akcija”, pitao je Konjević.

Damjanović je odgovorio da Vlada ukoliko bi dozvolila poništenjeakcija, nema neku štetu.

“EPCG je u ovom trenutku u velikim problemima, da bismo im još jedan problem natovarili, a  možemo da im pomognemo transparentno i zakonito, i ne postoji druga mogućnost shodno zakonu o državnoj pomoći da se ova firma pomogne za likvidnost.

Kupovinom akcija neznatno uvećavamo vlasničko učešće u odnosu na poništenje akcija”, pojasnio je Damjanović.

Kazao je da imaju sve mehanizme da sankcionišu sve odluke Borda direktora ukoliko one ne bi bile u skladu s dobrom poslovnom politikom. Država treba da ima većinsko vlasništvo u EPCG”, kazao je Damjanović.

Konjević je smatra da će javnosti ostati nejasne činjenice za ugrožavanje bilansa EPCG ukoliko se ponište sopstvene akcije.

“Ne dopada mi se pristup da kažemo da to radimo zbog finansijskih problema o kojima na ovoj Vladi nijesmo raspravljali. Zbog finansijskih problema da bi joj pomogli likvidnost… Ovdje bi moglo da se radi o povezanoj transakciji, onda bi naša motivacija za otkup ovih akcija bila netačna”, kazao je Konjević.

Kako je dodao, ako je EPCG u problemima, bilo bi korisno da Vlada ima informaciju o tome.

11.10 Usvojen je zapisnik sa prethodne sjednice.

Vlada Crne Gore održaće danas sjednicu sa početkom u 11 sati.

Između ostalog Vlada će danas razmatrati Predlog uredbe o dopuni Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, kao i o Predlogu odluke o izmjeni Odluke o organizacijsko-formacijskoj strukturi i veličini Vojske Crne Gore.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija, za period od 10. februara 2022. do 23. juna 2022.

Najnovije

Zbog prekida glasanja u Šavniku podnijete dvije krivične prijave

Epilog šestog bezuspješnog pokušaja da izbori u Šavniku konačno budu završeni - dvije su krivične prijave. Kako je saopšteno iz Uprave policije, oni su podnijeli...

U ponedjeljak pretežno sunčano, do 15 stepeni

U Crnoj Gori sjutra će u južnim i centralnim predjelima biti pretežno sunčano vrijeme. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, na sjeveru,...

UŽIVO Bjelorusija utvrđuje granicu sa Ukrajinom; Rusi bi mogli napustiti nuklearku u Zaporožju?

Danas je 278. dan rata u Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 22:56 Kličko odgovorio Zelenskom: Nesuglasice su besmislene Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uzvratio je...

Google Workspace donosi poboljšanu pretragu Gmail prepiske

Google je objavio neka manja, ali veoma zgodna, poboljšanja za Workspace. Uskoro, kada primite ili se pridružite pozivu na Google Meet-u ili započnete prezentaciju na njemu,...

Borjan o navijačima koji su ga vrijeđali: Primitivci, očito imaju frustracije

Kanadski golman Milan Borjan je, u današnjem porazu od Hrvatske (4:1), bio naročito na meti suparničkih navijača. Tokom utakmice, čuvar mreže Crvene zvezde doživio je...

Najčitanije

Povezano

Bogdanović: Skidanje pa vraćanje analize o OB pokazatelj na šta je spremna ova Vlada

Skidanje, pa vraćanje analize Ministarstva evropskih poslova o manama i benefitima pristupanja Otvorenom Balkanu sa sajta, samo nas dodatno uvjerava na šta je spremna...

Vlada odobrila skoro 4 miliona eura za održavanje javne željezničke infrastrukture

Na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o problemima tekućeg održavanja javne željezničke infrastrukture i dala saglasnost...

Zbog tehničke greške došlo do brisanja Analize o Otvorenom Balkanu

Povodom informacije koja se pojavila u medijima da je “po instrukciji iz Vlade sa portala uklonjen dokument – Analiza o prednostima i manama učešća...

Nikolić: Ostavka Marović jedini ispravan potez

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić okarakterisao je podnošenje ostavke na više funkcija ministarske evropskih poslova i jedne od potpredsjednica Vlade u tehničkom...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve