Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Kolegijum predsjednice Skupštine odlučuje o odlaganju sjednice

Sjednica na kojoj bi poslanici trebalo da glasaju o predlogu za izbor četvoro sudija Ustavnog suda zakazana je za danas

U toku je Kolegijum predsjednice Skupštine Danijele Đurović, na kojem bi trebalo da se razmatra zahtjev Demokratske partije socijalista (DPS) za odlaganje drugog kruga glasanja za sudije Ustavnog suda.

Kolegijum je bio zakazan za 12 časova, pa pomjeren za 12.30, a počeo je poslije 13 časova.

Sjednica na kojoj bi poslanici trebalo da glasaju o prijedlogu za izbor četvoro sudija Ustavnog suda zakazana je za dana.

Ranije danas šef Poslaničkog kluba Koalicije Crno na bijelo Miloš Konatar je saopštio da je URA spremna da odloži glasanje za sudije Ustavnog suda najkasnije za 7. decembar.

I poslanica BS-a Kenana Strujić Harbić je poručila da bi trebalo odložiti glasanje o sudijama Ustavnog suda i dati šansu dijalogu.

Ustavni odbor je, glasovima parlamentarne većine, predložio Skupštini da se na te funkcije izaberu Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.

U prvom krugu glasanja nijedan od tih kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika.

U drugom krugu glasanja potrebna je tropetinska podrška, odnosno 49 glasova poslanika.

DPS je spreman da podrži izbor jednog sudije ako, kako su ranije kazali, se kroz inkluzivan parlamentarni dijalog u najkraćem roku odredi datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, i ako se odustane od namjere da se “neustavni Zakon o predsjedniku stavi u pravni poredak Crne Gore”.

“Klub poslanika DPS-a, koji je uvijek demonstrirao spremnost na kompromis u interesu države, iskazuje dobru političku volju da učestvuje u izboru jednog sudije Ustavnog suda kako bi se deblokirao rad ove institucije, uz uslov da se uvaže naši zahtjevi”, naveo je poslanik te stranke Danijel Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve