Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

U srijedu o kandidatima za sudije Ustavnog suda

Šesti pokušaj izbora nedostajućih sudija US

Šefovi poslaničkih klubova i članovi Ustavnog odbora sastaće se u srijedu, kako bi razgovarali o izboru kandidata za sudije Ustavnog suda, saznaje Pobjeda.

Prema saznanjima Pobjede, predstavnici poslaničkih klubova i članovi Ustavnog odbora pokušaće da dođu do dogovora o tome ko su kandidati koji bi dobili podršku svih partija.

Ustavni odbor završio je prošle sedmice saslušanje svih 26 kandidata koliko ih se prijavilo na konkurs za četvoro sudija Ustavnog suda.

Ovo je šesti pokušaj izbora nedostajućih sudija Ustavnog suda, koji je od septembra prošle godine u blokadi jer od sedam sudija ima samo troje. Zbog nedostatka kvoruma, Ustavni sud ne može da donosi odluke o ustavnim žalbama niti mogu da se okončaju izborni procesi.

Tako nije moguće da se dođe do smjene vlasti u Podgorici, jer konstituisanju novih saziva parlamenata mora da prethodi odluka Ustavnog suda o žalbama na izborni proces.

Zapadni partneri i najviši visoki predstavnici EU i SAD su u više navrata apelovali na crnogorske političare da izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda kako bi počelo rješavanje duboke političke i institucionalne krize u Crnoj Gori.

Između ostalog iz EU je upozoreno da bi moglo doći do prekida pregovora o članstvu u slučaju da Ustavni sud ne bude odblokiran. Za izbor sudija potrebna je podrška dvotrećinska većine od 81 poslanika.

Zbog neizvjesnosti da li će poslanici vlasti i opozicije postići dogovor, potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak je najavila da će predložiti da sudije Ustavnog suda budu izabrane žrijebanjem, ali je ovakav predlog naišao na osudu većeg dijela javnosti.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve