Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

U policiji i ANB ima profesionalaca

U Upravi policije i Agenciji za nacionalnu bezbjednosti (ANB) ima profesionalaca koji mogu da preuzmu rukovođenje tim institucijama, smatra direktor Društva za istraživanje politike Vladimir Pavićević.

U Upravi policije i Agenciji za nacionalnu bezbjednosti (ANB) ima profesionalaca koji mogu da preuzmu rukovođenje tim institucijama, smatra direktor Društva za istraživanje politike Vladimir Pavićević.

U policiji i ANB ima profesionalaca

On je ocijenio da je u bezbjednosni sektor najosjetljiviji i da će mandatar Zdravko Krivokapić morati da presiječe sa pravim rješenjima koja će uvažiti političke relacije ali i potrebu stručnosti.

“Posebno naglašavam potrebu da na čelu Uprave policije i ANB-a budu profesionalci i oni se mogu naći u tim strukturama jer nisu svi tamo radili za Demokratsku partiju socijalista (DPS)”, kazao je Pavićević agenciji MINA.

On je rekao da je Krivokapić pritisnut zahtjevima sa različitih strana i da će mu biti teško da pomiri raznovrsne interese, ali da opšte dobro i opšti interes moraju da bude iznad svakog pojedinačnog i posebnog interesa.

“Društvo za istraživanje politike će do kraja ove sedmice poslati Krivokapiću predlog modela za dobar start nove reformske vlade. To će ujedno biti i znak naše pune i nesebične podrške Krivokapiću u državničkom poslu kojim se sada bavi”, naveo je Pavićević.

On je objasnio da će model da sadrži principe na osnovu kojih bi trebalo da bude konstituisana nova Vlada, kriterijume za kadrovska rješenja koja će pomoći odabiru naboljih za sve pozicije i mjerljive ciljeve u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom periodu.

Pavićević je kazao da će Krivokapić dobiti koristan papir koji ga ne obavezuje, ali koji može biti od pomoći.

“I drugi akteri u ovom momentu treba da primjenjuju takav pristup. Svoje predloge i viđenja slati mandataru, ali mandataru prepustiti i finalnu odluku. To je fer za ovaj momenat”, rekao je Pavićević.

On je podsjetio da je Društvo za istraživanje politike na izborima podržalo koaliciju Mir je naša nacija i da su ponosni što su učestvovali u istorijskom procesu razvlašćivanja DPS-a Mila Đukanovića.

“Poslije izbora nastavljamo borbu za snaženje demokratije u Crnoj Gori, podržavamo napore svih onih koji su iznijeli izbornu pobjedu a cijenimo da posebnu podršku, u ovom trenutku, zaslužuje Krivokapić jer je pred njim najveći, najodgovorniji i najteži posao”, naveo je Pavićević.

On smatra da je Krivokapić danas nesporni autoritet u crnogorskoj politici u kojoj je za veoma kratko vrijeme stekao ogromno povjerenje građana.

Na pitanje da li očekuje da on bude ministar u novoj Vladi, Pavićević je odgovorio da očekuje da će Krivokapić napraviti dobre izbore i u kadrovskom smislu što će Društvo za istraživanje politike podržati.

Pavićević smatra da se na izborima 30. avgusta u Crnoj Gori desila gotovo revolucionarna politička promjena a bez revolucije, i to prvenstveno zbog demokratskog sazrijevanja građana i građanki.

On je ocijenio da su svi akteri to razumjeli i da sada procesi teku kako se očekuje i kako je primjereno ovom istorijskom momentu.

“Razvlašćenom DPS-u, a i njegovom lideru Mila Đukanoviću, jasno je da nema manevarskog prostora sem da prihvati da tranzicija vlasti bude mirna”, rekao je Pavićević.

On je kazao da Krivokapić, koji je najavio formiranje nove reformske i demokratske vlade u zakonskom roku, vodi široke konsultacije i razgovore sa brojnim akterima i da to zahtijeva i vrijeme i strpljenje.

“Predstoji težak rad za oporavak i države i crnogorskog društva i ključno je dati sada šansu novim snagama da se pokažu”, smatra Pavićević.

Na pitanje šta očekuje kako će funkcionisao kohabitacija između predsjednika države i nove parlamentarne većine, Pavićević je kazao da je kohabitacija komplikovana situacija koja znači prožimanje raznovrsnih interesa i aktera moći.

On je rekao da nema dileme da će kohabitacija najteže pasti Đukanoviću jer će, kako smatra, ona nužno značiti dalje slabljenje njegovog uticaja u crnogorskoj politici i urušavanje političkog autoriteta.

“Vjerujem da Đukanović period kohabitacije posmatra i kao priliku da za sebe osigura ono što se u diplomatskim krugovima već neko vrijeme pominje kao exit – dakle, poželjni scenario za njegov izlazak iz crnogorske politike. To je i racionalno viđenje”, ocijenio je Pavićević.

On je kazao da bi razumno bilo pretpostaviti da je plan Đukanovića da u ovom prelaznom periodu do narednih izbora za sebe obezbijedi dostojanstven odlazak iz crnogorske politike.

Pavićević je rekao da Đukanović to i najavio pominjanjem radikalnih rezova i kadrovskih promjena na predstojećem brzom vanrednom kongresu DPS-a.

“Njegova potencijalna ponovna kandidatura za predsjednika DPS-a na tom kongresu bi značila i dalji pad rejtinga partije i sudbinu sličnu sudbini stranke Borisa Tadića nakon poraza na izborima u Srbiji 2012. godine”, ocijenio je Pavićević.

On je naveo da bi teško bilo razumjeti kako se to u DPS-u uspostavlja odgovornost ako onaj koji je najodgovorniji u tom lancu prvi ne odlazi sa funkcije.

Pavićević je ocijenio da ko će preuzeti DPS zavisi od toga koji će pravac ta stranka zauzeti i da li se ide u temeljnu reformu ili kozmetičku u kojoj bi trebalo da ostanu oni najsporniji uz simulaciju određenih unutrašnjih promjena.

On je rekao da ako se zaista ide u potrebnu reformu partije, onda bi bilo realno i da se stara garda, ali i mlađi tvrdolinijaši, povuku.

Pavićević je kazao da bi, ukoliko u DPS-u žele da sačuvaju stranku, trebalo da je povede neko od mladih “lavova” koji ima kapaciteta da pokaže otvorenost i drugačiji pristup.

“Ja ne znam ko bi to mogao da bude, ali znam sledeće – ni među mladim “lavovima” DPS-a nijesu svi reformski usmjereni političari. Ukoliko bi za naslednika Đukanović postavio mlađi a poslušan kadar, to ne bi vodilo nikuda”, rekao je Pavićević.

On je dodao da je potrebna je autonomna ličnost, sa svježom i snažnom energijom i reformskim usmjerenjem.

“Đukanović griješi ako misli da će mu exit obezbijediti poslušnik među mlađim kadrom. Upravo suprotno, novo a autonomno prvo lice DPS-a i Đukanoviću donosi mirniju budućnost”, ocijenio je Pavićević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve