Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

U odnosima Crne Gore i Bosne i Hercegovine je sve čisto

Što Zapadni Balkan bude bolje infrastrukturno povezan sa EU, jasno je da će blagodeti evropskog kvaliteta života brže stizati u naš region. Jasno je da ćemo na taj način kvalitetnije zatvarati vrati na maligni uticaj trećih zemalja, koji naravno imaju svoje geopolitičke interese i pokušavaju te interese da ostvaruju na štetu evropske budućnosti našeg regiona, rekao je Đukanović

U odnosima Crne Gore i Bosne i Hercegovine je sve čisto, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon današnjeg sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

“BiH je prijatelji Crne Gore i moji prijatelji su ovdje. Ovo je bila prilika za rezime međudržavnih odnosa. Obostrano je zadovoljstvo, uzorni su odnosi”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, u stanju smo da govorimo o svemu što je bilo u prošlosti ali i zajedničkim interesima u budućnosti.

“Fokus razgovora bili su evropski ciljevi i biletaralna saradnja. Prenijeli smo uvjerenje da Crna Gora i svima u regionu moraju pripadati evropska i evroatlanska biudućnost. Smatramo da će ovaj region biti kvalitetnije stabilan ako zajedno budemo išli ka tom cilju. S pažnjom pratimo sve napore BiH na tom planu. Neupitno smo spremni da sva iskustva podijelimo sa BiH kada je riječ o putu ka članstvu u EU”, istakao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je rekao da što Zapadni Balkan bude bolje infrastrukturno povezan sa EU, jasno je da će blagodeti evropskog kvaliteta života brže stizati u naš region.

“Jasno je da ćemo na taj način kvalitetnije zatvarati vrati na maligni uticaj trećih zemalja, koji naravno imaju svoje geopolitičke interese i pokušavaju te interese da ostvaruju na štetu evropske budućnosti našeg regiona”, rekao je Đukanović.

Na kraju, predsjednik Crne Gore kaže da mu je izuzetno zadovoljstvo da kroz ovakve susrete na državnim funkcijama u zemljama regiona, možemo jako puno da pomognemo jedni drugima.

“Možemo pomoći i našim evropskim partnerima da razumiju realnost naših evropskih i evroatlantskih pozicija”, kaže Đukanović.

Željko Komšić je iskazao žaljenje što sa njima u Podgorici nije i treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Govoreći sa naše strane, znamo Đukanovića, znamo koliko je učinio da odnosi dvije zemlje dođu do ovog stadijuma. Svima u regiji želimo da imaju odnose kao Crne Gore i BiH”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, bitno im je bilo da dobiju i čuju ono što su čuli od premijera i predsjednika Skupštine da promjena vlasti ne znači promjenu odnosa dvije zemlje.

“Crna Gora kao naš susjed sa kojim nemamo problema, članica NATO, važno da u Crnoj Gori nema dileme oko NATO. Jer takve dileme mogle bi napraviti poremećaje ne samo na Zapadnom Balkanu nego i šire. Nastavlja se kontinuitet prijateljskih odnosa dvije zemlje”, istakao je Komšić.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve