Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

U OB Kotor se itekako ulagalo od 1982.

Vijest da novi menadžment Opšte bolnice Kotor kreće u adaptaciju bolničke laboratorije, jer u njoj od 1982. godine nije ništa urađeno, nije tačna i ima za cilj da omalovaži rezultate rada prethodnog menadžmenta na čelu s prim. dr Ivanom Ilićem, posebno u dijelu koji se odnosi na adaptaciju i rekonstrukciju bolničkih kapaciteta, istakli su u SDP-u Kotor

Vijest da novi menadžment Opšte bolnice Kotor kreće u adaptaciju bolničke laboratorije, jer u njoj od 1982. godine nije ništa urađeno, nije tačna i ima za cilj da omalovaži rezultate rada prethodnog menadžmenta na čelu s prim. dr Ivanom Ilićem, posebno u dijelu koji se odnosi na adaptaciju i rekonstrukciju bolničkih kapaciteta, istakli su u SDP-u Kotor.

OB Kotor, (Foto: Youtube, printscreen)

U OB Kotor, kako dodaju u saopštenju, je 2016. godine urađena generalna adaptacija montažnog objekta u kojem je na oko 230 kvadrata smještena bolnička laboratorija po savremenim EU standardima za takvu djelatnost.

“Investicija za adaptaciju objekta iznosila je 147.492,65 eura. U isto vrijeme, generalno su adaptirana još dva montažna objekta u kojima su sada smješteni bolnička poliklinika i dječija dnevna bolnica. Ukupna investicija na ovim objektima iznosila je 442.477.94 eura. Na taj način bolnica je dobila 900 m2 novog radnog prostora u do tada zapuštenim i neupotrebljivim objektima. Sredstva za ovu investiciju obezbijeđena su kreditnom podrškom Marin Med Montenegra, a bolnica je u protekle četiri godine liječenjem stranih pacijenata vratila kreditnu obavezu. Laboratorija ima kvalitetan kadar i opremu i uslugama zadovoljava potrebe bolnice kao sekundarne zdravstvene ustanove”, objašnjavaju u SDP-u.

Problem je, kako ističu, u drugom, što u tekstu čitalac teško može razumjeti. U stvari, govori se o laboratoriji u Domu zdravlja Kotor.

“Prije više godina neobjašnjivom odlukom, u vidu dekreta u jednoj rečenici, tadašnjeg ministra zdravlja Radunovića, laboratorije i rentgen službe u domovima zdravlja priključene su Opštim bolnicama. Tako je bolnica preuzela u nadležnost ove službe Doma zdravlja što su najbolje osjetili pacijenti i građani, jer je bilo nemoguće adekvatno tehnički održavati te radne jedinice. Profitna ustanova kao što je Dom zdravlja oslobođena je brige oko rada laboratorije u svom prostoru, a bolnica koja stalno ima nedovoljan budžet za likvidnost dobila je još jednu zahtjevnu obavezu. Bilo je nemoguće investirati u taj dislocirani prostor u uslovima kad je na skoro svakoj radnoj poziciji u bolnici bila potrebna neodložna investicija. Stavka u budžetu za investicijsko održavanje bolnice iz godine u godinu iznosi 0.00 eura. Od Ministarstva zdravlja najavljivano je da će se ta neracionalna odluka poništiti i vratiti na prijašnje stanje što se nije desilo”, ističu u saopštenju.

Kako naglašavaju, dobro je da će se urediti i opremiti laboratorija u zgradi Doma zdravlja i da ambulantni pacijenti i građani neće morati za te usluge dolaziti u laboratoriju u OB Kotor koja nije predviđena za tu namjenu. Nejasno je samo kako će biti obezbijeđena sredstva za tu investiciju.

“SDP će tražiti ispravljanje ovakvih nelogičnih odluka vezanih za pružanje medicinskih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da se u nadležnost javnih zdravstvenih ustanova vrate one djelatnosti koje su neophodne za njihovo redovno funkcionisanje”, navodi se u saopštenju SDP-a KOtor.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve