Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

U Njemačkoj prebivalište ima 27.038 crnogorskih državljana

Upitno je, međutim, koliko je njih odjavilo prebivalište u Crnoj Gori i da li imaju pravo glasa. S druge strane, Zakon o izboru odbornika i poslanika predviđa, između ostalog, da pravo glasa imaju osobe koje imaju najmanje dvije godine prebivalište u Crnoj Gori

U susret predsjedničkim izborima ponovo se postavlja pitanje kakav je crnogorski birački spisak. Prema informacijama njemačkih vlasti, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, samo u toj zemlji prebivalište ima više od 27 hiljada naših državljana. To je podatak koji je Javni servis dobio od Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke.

Upitno je, međutim, koliko je njih odjavilo prebivalište u Crnoj Gori i da li imaju pravo glasa. S druge strane, Zakon o izboru odbornika i poslanika predviđa, između ostalog, da pravo glasa imaju osobe koje imaju najmanje dvije godine prebivalište u Crnoj Gori.

U Njemačkoj prema podacima Centralnog registra stranaca te zemlje živi više od 27 hiljada crnogorskih državljana, saopšteno je javnom servisu iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje. To su naveli u odgovoru na pitanje koliko crnogorskih državljana, koji žive u Njemačkoj, ima i prebivalište u toj zemlji.

Ti podaci, kako su naveli, su zaključno sa 31. decembrom 2022. godine.

U odgovoru navode i da je prema podacima Federalne kancelarije za statistiku od 2018. do 2021. godine 850 osoba dobilo njemačko državljanstvo, a od tog broja oko sedam odsto je zadržalo crnogorsko, preciziraju iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke.

Ovo bi mogao biti još jedan pokazatelj da birački spisak u našoj zemlji nije precizan, jer je Zakon o izboru odbornika i poslanika jasan kada je riječ o rezidencijalnom uslovu. Njime se propisuje, između ostalog, da je za ostvarivanje biračkog prava potrebno i prebivalište u Crnoj Gori od najmanje dvije godine prije održavanja izbora.

Podsjećamo, zbog informacije MUP-a Srbije o prebivalištu u Beogradu lidera Evrope sad Milojka Spajića, Državna izborna komisija odbila je njegovo kandidaturu za predsjednika države.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve