Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

U četvrtak o smjeni Carevića i Radovića

Šesnaest odbornika Demokratske partije socijalista, Crnogorske, Socijaldemokrata i nezavisi odbornik Stevan Džaković sazvali su za četvrtak, 11.jun, sjednicu SO Budva sa prijedlogom za razrješenje predsjednika Skupštine Krsta Radovića, predsjednika opštine Marka Bata Carevića i određivanje potpredsjednika Opštine

DPS, Crnogorska, Socijaldemokrate i Džaković traže da sjednicom skupštine predsjedava odbornica Anđela Ivanović.

Iz ovih partija podsjećaju da je odredbom člana 40 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano da predsjednik skupštine saziva skupštinu, po sopstvenoj inicijativi, na zahtjev predsjednika opštine, jedne trećine odbornika i na inicijativu građana, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno inicijative.

“Shodno navedenoj odredbi jedna trećina odbornika je 30. aprila i 4. maja podnijela zahtjeve za sazivanje sjednice SO Budva sa predlozima za razrješenje predsjednika SO Budva Krsta Radovića i predsjednika opštine Marka Carevića. Povodom podnijetih zahtjeva predsjednik Skupštine je bio dužan da omogući da Skupština po istima odluči u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga u skladu sa članom 62 Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 76 Statuta opštine Budva”, navode oni.

Kako navedene zakonske odredbe nisu ispoštovane, odnosno odbornicama nije data mogućnost da se u utvrđenom roku izjasne o podnijetim predlozima, u ovim partijama ističu da su stekli uslovi da sjednicu sazovu podnosioci zahtjeva, odnosno inicijative i na taj način odbornicima omogući da se izjasne o podnijetim predlozima za razrješenje.

“Kako predsjednika skupštine i predsjednika opštine bira i razrješava skupština većinom glasova od ukupnog broja odbornika, činjenica je da lokalna vlast u Budvi koja je konstituisana u novembru 2016. godine nema podršku odborničke većine skupštine opštine kao predstavničkog organa građana, što je čini nelegitimnom. Naime, već duži vremenski period sadašnja lokalna vlast nije u stanju da obezbjedi ostvarivanje prava građana na lokalnu samoupravu koje im je zagaranotovano Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi, i nije u stanju da obezbjedi efikasno funkcionisanje lokalne samouprave”, ističu DPS, Crnogorska, Socijaldemokrate i Džaković.

Takođe, navode oni, nastupili su odnosi čije nerješavanje već proizvodi štetne posljedice za funkcionisanje organa lokalne samouprave i organa lokalne uprave, a u krajnjem kao posledicu tih odnosa snose građanke i građane Budve.

“Nesporna je činjenica da je Opština Budva primarno orjentisana ka turističkom privređivanju, koja u bitnome zavisi od adekvatne pripreme grada za predstojeću turističku sezonu, što dodatno obavezuje 17 odbornika u Skupštini opštine kao odborničku većinu da obezbjedi nesmetano i efikasno funkcionisanje organa lokalne samouprave i ostvarivanje prava građana. Iz svih gore navedenih razloga stekli su se uslovi da podnosioci zahtjeva odnosno više od jedne trećine odbornika, sazovu sjednicu Skupštine i odrede odbornika koji će predsjedavati sjednicom i omoguće večini odbornika da, u skladu sa zakonskim i statutarnim rokom se izjasne o podnijetim predlozima”, zaključuju oni.

Zahtjev su podnijeli Boreta Goran, Vuković Marko, Gardašević Marina, Dajković Predrag, Đedović Sanja, Zec Milan, Ivanović Anđela, Milašević Predrag, Kuč Snežana, Lazović Božo, Ljubanović Gojko, Nišavić Vesna, Petričević Milica, Pima Dragana, Rafailović Bori, Sekulović Milija i Džaković Stevan.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve