Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

U Beranama bez žena u izbornu trku

''Umjesto da idemo trasiranim putem u Evropu sa 40 odsto žena na svim izbornim listama, pojedine stranke u Beranama, na svojim listama nijesu ispoštovale ni zakonski minimum'', navodi Ženski klub

Saznanje da je Državna izborna komisija DIK konstatovala nepravilnosti u ispunjavanju zakonskih uslova propisanih Zakona o izboru odbornika i poslanika, u cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti, gdje je propisano da se na izbornoj listi treba naći najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola, što podrazumijeva najmanje 30 odsto žena, nas navodi da u Crnoj Gori još postoje partije koje na svaki način pokušavaju da izbrišu žene sa političke scene, saopštio je Ženski klub Skupštine Crne Gore.

“Umjesto da idemo trasiranim putem u Evropu sa 40 odsto žena na svim izbornim listama, pojedine stranke u Beranama, na svojim listama nijesu ispoštovale ni zakonski minimum”, navodi Ženski klub.

Jedna od najvažnijih aktivnosti predviđenih programom rada Ženskog kluba, jeste između ostalog i veći broj žena u organima odlučivanja i pomjeranje granične kvote od 30 odsto učešća žena na izbornim listama.

“Zato oštro dižemo glas protiv ovakve pojave, jer partije koje ne teže afirmaciji rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, ne treba ni da učestvuju u izborima”, navode one.

Afirmacija Rodne ravnopravnosti podrazumijeva jednake mogućnosti za žene i nediskriminaciju, koja je jedna od temeljnih ljudskih prava, čemu teži Ženski klub.

“Tražimo da se svaka degradacija i diskriminacija položaja žene u Crnoj Gori strogo sankcioniše i da se ne dozvoli učestovanje na izborima onima koji nijesu u skladu sa zakonom zastupili učešće žena na izbornim listama”, poručuje Ženski klub.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve