Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Tužilaštvo provjerava posjetu Porfirija: Formiran predmet o aferi Helikopter, izviđaj u toku

Osnovno državno tužilastvo u Podgorici formiralo predmet po prijavi P.B. i pokrenulo izviđaj u kome provjeravamo sve činjenice za slučaj

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet na osnovu krivične prijave vještaka za elektroniku, telekomunikacije i vazduhoplovstvo Predraga Boljevića protiv premijera Dritana Abazovića, visokih policijskih funkcionera, rukovodioca Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore, kao i zapošljenih u kontroli leta u Podgorici i Aerodromima Crne Gore, jer su 3. avgusta, kako se navodi u prijavi, omogućili većem broju stranih državljana da sa državnim vazduhoplovom Srbije neovlašćeno uđu na tertitoriju Crne Gore, bez prethodno pribavljene saglasnosti i znanja Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Crne Gore.

– Osnovno državno tužilastvo u Podgorici formiralo predmet po prijavi P.B. i pokrenulo izviđaj u kome provjeravamo sve činjenice za slučaj – rečeno je portalu Pobjeda iz ODT-a Podgorica.

Kao lice koje na osnovu Zakona o sudskim vještacima ima javna ovlašćenja i koje je u vezi sa svojom djelatnošću u posjedu saznanja zasnovanog na osnovanoj sumnji o mogućem izvršenju krivičnog djela, Boljević je 5. avgusta Boljević podnio krivičnu prijavu protiv Abazovića kao organizatora i direktora Uprave policije Zorana Brđanina kao neposrednog rukovodioca u izvršenju krivičnog djela „Nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi“ iz Krivičnog zakonika Crne Gore.

Za isto krivično djelo, u prijavi, Boljević kao neposredne izvršioce označava v. d. pomoćnika direktora UP za Sektor policije za posebne namjene Miloša Rakonjca, v. d. pomoćnika direktroa UP za Sektor granične policije Dragana Klikovca, rukovoditeljku stanice pogranične policije na Aerodromu Podgorica Aleksandru Đukić, N. N. rukovodno lice u Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd, dežurno lice u terminalnoj kontroli leta Podgorica spornog datuma i N. N. lica zaposlena u Aerodromima Crne Gore – Aerodrom Podgorica.

U krivičnoj prijavi Boljević navodi da su navedeni omogućili većem broju lica, stranih državljana, da sa državnim vazduhoplovom policijskih snaga Republike Srbije, na neovlašćenom mjestu, neovlašćeno uđu, borave i vrše privrednu djelatnost na teritoriju Crne Gore, bez prethodno pribavljene saglasnosti i znanja Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Crne Gore i bez provjere ulaska i izlaska iz Crne Gore shodno zakonskoj legislativi kojom se uređuje letjenje stranih državnih vazduhoplova, prelazak i boravak starnih lica na teritoriji Crne Gore.

Kako piše u obrazloženju krivične prijave, prema objavljenim podacima u štampanim i elektronskim medijima, 3. avgusta patrijarhu srpskom Porfiriju Periću sa većim brojem sveštenih lica je, uz upotrebu vazduhoplova policijskih snaga Republike Srbije, neovlašćeno, bez prethodne najave i dozvole Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Crne Gore, kako je propisano u članu 16 stav 1 i 3 alineja 1 Zakona o vazdušnom saobraćaju, omogućen nezakonit prelet preko teritorije Crne Gore i slijetanje van dozvoljenih graničnih prelaza i van dozvoljenih operativnih površina za slijetanje helikoptera.

Boljević navodi da je to omogućeno, između ostalog, zloupotrebom položaja rukovodnog N. N. lica u SMATSA-i i dežurnog lica u terminalnoj kontroli leta Podgorica, koje je vršilo poslove kontrole i nadzora vazdušnog prostora Crne Gore uz ugrožavanje bezbjednosti stanovništva odobrenjem rute iznad stambene zone u reonu naselja Zlatica, Stara Zlatica, Murtovina i Masline u Podgorici i slijetanjem u reonu Centra za obuku policije u naselju Murtovina.

– Direktno su ugrozili živote i imovinu nedefinisanog broja crnogorskih građana preko čijih stambenih i poslovnih jedinica su obavljali let – piše u obrazloženju prijave.

Boljević kao dokaze tužilaštvu predlaže da provjere zbog čega nema dokumentacije o letu u Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu odbrane.

– Prema saznanjima sa kojim raspolažem, ova ministarstva nijesu dobila, niti procesuirala bilo kakav akt policije Republike Srbije kojim se od njih traži neophodna dozvola i saglasnost za ulazak i boravak njihovog vazduhoplova na teritoriji i u vazdušnom prostoru Crne Gore, a što je zakonska obaveza bez koje državni vazduhoplovi druge države ne smiju pristupiti u vazdušni prostor Crne Gore. Dokumentacija Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA, kao i dokumentacija terminalne kontrole leta Podgorica iz koje se može utvrditi identitet N. N. lica koje je omogućilo ili koja su omogućila neometan pristup strane državne letilice sa stranim državljanima u vazdušni prostor Crne Gore, bez pribavljanja i bez znanja Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva Odbrane Crne Gore – navodi se u prijavi.

Boljević dalje navodi da je koristeći asistenciju i saglasnost predsjednika Vlade Dritana Abazovića, u koordinaciji i pod zaštitom direktora policije Crne Gore Zorana Brđanina, i u neposrednoj realizaciji njemu podređenih Miloša Rakonjca, Dragana Klikovca, Aleksandre Đukić i N. N. lica zaposlenih u Aerodromima Crne Gore – Aerodrom Podgorica, organizovan ulazak, boravak i odlazak navedenih lica suprotno članu 7 Zakona o strancima i člana 27 Zakona o graničnoj kontroli.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
13.08.2022-02:37 02:37

Koj bre moze da optuzuje ovo kluoko vune!? On je preosvesteni pedo klovn…………………