Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Turković: Abazović da utvrdi po čijem su ovlašćenju ministri otišli u Banjaluku

''Apsolutno ovaj čin može narušiti međudržavni odnose. Mi imamo odluke Ustavnog suda prema kome je to neustavni dan, da se ne može slaviti i da on podriva odnose u BiH. Dakle, sve susjedne zemlje, ukoliko žele da imaju dobrosusjedske odnose, moraju poštovati odluke Ustavnog suda BiH''

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministarka vanjskih poslova te države Bisera Turković kazala je da su iz ambasade Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori dobili odgovor na protestnu notu koju je Turković uputila predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću povodom prisustva ministara pravde i finansija Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića svečanosti u Banjaluci povodom neustavnog dana Republike Srpske.

“Mi smo dobili dopis iz naše Ambasade. Pretpostavljam da su oni reagovali po noti koju su, vjerovatno, dobili, ali nisu naveli da su je dobili, već su najavili da su dvojica ministara, bez konsultacija sa Abazovićem, pošla u Banjaluku i da je to bez ikakvog naloga i saglasnosti Vlade Crne Gore”, kazala je Turković za Pobjedu.

Kazala je da nije vidjela izjavu ministra pravde Marka Kovača koji je rekao da u svojstvu ministra bio na svečanosti povodom neustavnog dana Republike Srpske, ali ponavlja da potez Abazovićevih ministara može narušiti ocjenu.

“Apsolutno ovaj čin može narušiti međudržavni odnose. Mi imamo odluke Ustavnog suda prema kome je to neustavni dan, da se ne može slaviti i da on podriva odnose u BiH. Dakle, sve susjedne zemlje, ukoliko žele da imaju dobrosusjedske odnose, moraju poštovati odluke Ustavnog suda BiH”, rekla je u ona za Pobjedu.

“To je kao da imate tendenciju otcjepljenja u Crnoj Gori, a da mi zvanično šaljemo naše ministre da prisustvuju, što ne bi ni u kom slučaju bilo u redu”, dodala je Tuković.

Ministarka kaže i da može da shvati da interni odnosi u okviru zemlje ne moraju biti uvijek idealni, ali da postoji ono što je zvanično i to se mora poštovati.

Na pitanje da li očekuje izvinjenje premijera Abazovića, ona je rekla da ne očekuje ništa ukoliko on nije dao nalog.

“Ukoliko je dao nalog i ako je to u saglasnosti sa njim, onda bi trebalo reagovati i pozvati se na neusaglašenost stavova, neznanje i nepoznavanje odluka Ustavnog suda. Naravno, ukoliko se sve desilo bez njegove volje, znanja i saglasnosti, onda je sasvim dovoljno da kaže: “Ja ne stojim iza toga”. Ali, to je vaša interna stvar. Abazović mora da vidi zašto i na koji način su ministri otišli u Banjaluku, po čijem ovlašćenju. Što se mene tiče, ovo što je došlo mislim da je sasvim dovoljno, pod pretpostavkom da je riječ o noti koja je upućena našoj Ambasadi. Da nije samo zaključak Ambasade”, zaključila je Turković.

Podsjećamo, ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministar pravde Marko Kovač prisustovali su 8. januara svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske (RS) u Banjaluci. Dok Damjanović tvrdi da je tamo bio u lično, Kovač kaže da je išao u svojstvu ministra.

Iz Vlade su kazali da ministri pravde i finansija Marko Kovač i Aleksandar Damjanović nisu predstavljali Vladu na jučerašnjoj svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske (RS) u Banjaluci, kojoj su prisustvovali.

“Vlada Crne Gore neupitno poštuje cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, podržavajući njen evropski put i baštineći prijateljske i dobrosusjedske odnose zasnovane na tradicionalno snažnim međudržavnim vezama, zajedničkim evropskim aspiracijama, ekonomskoj saradnji i daljem infrastrukturnom povezivanju”, naveli su iz Vlade.

Republika Srpska istrajava na obilježavanju 9. januara uprkos odlukama Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti.

Taj praznik osporavaju institucije Evropske unije, Kancelarija visokog predstavnika u BiH i zapadne zemlje, jer proslava 9. januara za njih predstavlja udar na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

Za Bošnjake i Hrvate, 9. januar predstavlja početak rata u Bosni i Hercegovini kao i etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve