Kao najinternacionalnija partija iz Crne Gore nikada nijesmo pristajali da izborne pobjede budu porazi Crne Gore, saopštili su iz SDP-a povodom tri decenije postojanja ove partije.

Foto: SDP

Kako navode, u tri decenije u kojoj je vođen sramni bratoubilački rat ubijanja domovine Jugoslavije, ušlo se u sukob sa cijelim Ujedinjenim nacijama, promijenila tri državna oblika, poharana narodna dobra iz najprosperitetnijeg perioda svih južnoslovenskih naroda – SDP je sve vrijeme bila neugasli plamen antiratne, građanske, nezavisne i evoratlanske Crne Gore.

“Ponosni da smo na početku tog puta bili dio Reformskih snaga Jugoslavije. Rame uz rame sa tada velikim LSCG-om, PEN-om, Monitorom, Maticom crnogorskom i brojnim stvaraocima i intelektualcima kojima smo još dužni da ih upišemo na zlatne stranice crnogorske istorije. SDP je i zahvaljujući njima sada jedini parlamentarni politički subjekt tri decenije na evropskoj strani crnogorske istorije. Nama na veliki ponos, ali i trajnu obavezu da čuvamo luču te nepokorene Crne Gore”, dodaju iz SDP-a.

Prema njihovim riječima, najveća pobjeda u politici je kad vaši progonitelji postanu, makar nevoljno, sledbenici vaših ideja.

“Ideje građanske države, multietničkog društva, nezavisne Crne Gore, evroatlanskih integracija. Sada su te vrijednosti ustavni temelj Crne Gore upisan našom rukom, na papiru onih koje su te ideje porazile. Ali uvijek svjesni da će sa velikodržavljem iz okruženja biti borba neprestana kao i danas. Bolje nego iko znamo da istorija nema konačne pobjede i da domovina traži borbu za Crnu Goru koja pripada svima. I u ovom vremenu tužne poplave sezonskih, satelitskih političkih subjekata. Državu gdje je pravda osnovna vrlina drušva, a zakon jednak za sve”, navode iz SDP-a.

Ističu da SDP svojom prošlošću garantuje obećanja za budućnost.

“Spremni da budemo lider reformskih izazova i na poslednjoj fazi članstva u Evropskoj uniji. Da pobijedimo endemsku korupciju i nacionalšovinizam. Da okupljamo progresivne snage, a pobjeđujemo nazadnjake i šovinističke ideologije. Da gradimo evropsku Crnu Goru pravde i pristojnog života za sve njene građane. Ostaćemo posvećeni čuvanju ideja koje smo ugradili u temelj obnovljene nezavisnosti, ali i nesalomljvi da stvorimo državu koja pripada svima, usidrenu u sigurnoj evropskoj luci. Ovaj dan zaslužuje pravi događaj kada zdravstvene mjere to dozvole. Da je vječna Crna Gora i da joj nepokolebljivo služi Socijaldemokratska partija Crne Gore”, poručuju iz SDP-a.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve