Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Treći sastanak političkih direktora SEECP-a na Cetinju: Kultura kao spona jugoistoka Evrope

Treći sastanak političkih direktora Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) održan je danas na Cetinju, u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, kao jednoj od najznačajnijih na prostoru od Ankare do Ljubljane

Treći sastanak političkih direktora Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) održan je danas na Cetinju, u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, kao jednoj od najznačajnijih na prostoru od Ankare do Ljubljane.

“Na sastanku kojem je predsjedavao v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Radovan Bogojević, učestvovali su nacionalni koordinatori učesnica Procesa, kao i predstavnici Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Delegacije EU u Crnoj Gori”, saopšteno je iz MVP-a.

Bogojević je kazao da je mjesto sastanka u zgradi Ministarstva kulture i medija, inspirisano motom našeg predsjedavanja – „Jugoistok Evrope kao prostor kulture i saradnje“ i odabrano sa namjerom da istaknemo ulogu kulture i njen potencijal da nas udruži u ostvarivanju boljih rezultata.

“Imajući u vidu da slijedi najintenzivniji period predsjedavanja do kraja juna 2023, učesnici su pozdravili dosadašnje aktivnosti i podržali predstojeće događaje usklađene sa našim prioritetima: ljudskim pravima, jačanjem bezbjednosti kroz vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, energetsku i sajber bezbjednost, zelenom agendom i digitalnim društvom”, navodi se u saopštenju.

U domenu evropske agende, zajednički je ocijenjeno da osim prošlogodišnjih ohrabrujućih vijesti za Skoplje, Tiranu, Sarajevo, Kišinjev i Kijev, nedavna odluka o viznoj liberalizaciji za Prištinu, koja će početi da se primjenjuje od januara 2024, predstavlja veoma važno postignuće, jer je riječ o jednoj od najvećih koristi pristupnog procesa za sve građane država aspiranata.

“Na sastanku je istaknuta važnost Strategije 2030 sa zadatkom promovisanja ciljeva održivog razvoja UN u regionu jugoistočne Evrope, prvenstveno kroz ekonomski rast, smanjivanje siromaštva i nejednakosti, osnaživanje žena, unapređenje socijalne inkluzije i kvaliteta života”, dodaje se u saopštenju.

Učesnici su razgovarali i o mogućnosti uspostavljanja saradnje Savjeta za regionalnu saradnju i Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi (DPPI), kojoj Crna Gora (Ministarstvo unutrašnjih poslova) predsjedava tokom 2023, a čiji su predstavnici Radomir Šćepanović i Vladimir Sekulić učestvovali na sastanku.

“Na toj liniji, Bogojević je rekao da je katastrofalni zemljotres koji je pogodio jug Turske i sjeverni dio Sirije 6. februara još jedan poziv za sve nas da uradimo više kako bismo stvorili preduslove da djelujemo efikasnije i pomažemo jedni drugima u cilju prevazilaženja posljedica prirodnih katastrofa ovih razmjera”, navode iz MVP-.

Na sastanku je bilo riječi i o modalitetima funkcionisanja izvršnog tijela Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, kako bi učesnice u perspektivi postigle dogovor o imenovanju novog generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju.

“Slijedeći moto predsjedavanja i istorijski značaj Prijestonice za Crnu Goru, za sve učesnike je organizovana posjeta Biljardi i Muzeju Kralja Nikole”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve