Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Tonino Picula izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru

Hrvatski socijaldemokratski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula imenovan je za izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru

Hrvatski socijaldemokratski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula imenovan je za izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

Tonino Picula

Nakon imenovanja Picula je zahvalio na ukazanom povjerenju.

“Od svih zemalja kandidatkinja, Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima s Evropskom unijom i kao izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, zalagaću se za jačanje njenih veza s Unijom kako bi što prije postala punopravna članica. Za Hrvatsku je od strateškog interesa da na svim svojim granicama ima druge članice Unije. Naše iskustvo i know-how, koje smo stekli kao posljednja zemlja koja je postala članica EU, trebamo prenositi na zemlje u regiji i vjerujem da ćemo u Podgorici imati dobre partnere na njihovom putu prema Uniji,“ kazao je  Picula.

U saopštenju iz Piculinog kabineta se ističe kako Evropska unija u pregovorima s Crnom Gorom naglasak stavlja na vladavinu prava, nezavisno pravosuđe, slobodu medija, te efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije. Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i 24 (Pravda, sloboda i sigurnost) prioritet su za tu zemlju. Trenutno je ispunjena većina od ukupno 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na unaprjeđenje zakonodavnog i institucionalnog okvira.

“Crna Gora je otvorila ukupno 32 od 35 poglavlja u pregovorima, a tri su privremeno i zatvorena. Izvješće EK za 2018. godinu otkriva manjkavost u području povjerenja u izborni sistem, ali s druge strane, Crna Gora ostvaruje umjeren napredak u pravosuđu, a isti napredak ostvaruje i u javnoj upravi, u pogledu racionalizacije i depolitizacije, gdje je potreban dodatni trud”, navodi se u saopštenju iz kabineta novoimenovanog izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve