Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Tonin: Ulazak Crne Gore u NATO i odlična pozicija na putu ka EU, primjer za ostale zemlje regiona

Tokom susreta sa ministrom Toninom, ministarka Injac je izrazila zadovoljstvo dinamikom razvoja sadržajne bilateralne saradnje Crne Gore i Republike Slovenije u oblasti odbrane, kao i vidljivog unaprjeđenja iste u okviru Alijanse

Ministarka odbrane Olivera Injac i ministar odbrane Slovenije Matejom Toninom, su na današnjem sastanku zaključili da Crna Gora i Slovenija ostaju snažno posvećene savezničkim naporima na planu očuvanja regionalne i međunarodne bezbjednosti, što je od strateškog značaja za dalje jačanje povjerenja i projektovanje stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tokom susreta sa ministrom Toninom, ministarka Injac je izrazila zadovoljstvo dinamikom razvoja sadržajne bilateralne saradnje Crne Gore i Republike Slovenije u oblasti odbrane, kao i vidljivog unaprjeđenja iste u okviru Alijanse.

Posebno je istakla značaj sveukupne slovenačke podrške naporima Crne Gore tokom reformskog pristupnog procesa u NATO.

Injac je naglasila da se odbrambena saradnja dvije zemlje kontinuirano unapređuje, naročito na polju razmjene iskustava, obuke kadrova, zajedničkih treninga i vojnih vježbi, kao i u okvirima regionalnih inicijativa.

Dodatno je iskazala i spremnost Ministarstva odbrane Crne Gore za razvoj saradnje u oblasti zajedničkih obuka dvije vojske, materijalnih resursa, sajber bezbjednosti, vazduhoplovstva, kao i saradnje u oblasti nabavki i finansija.

U tom kontekstu, Injac je izrazila zadovoljstvo saradnjom vojski dvije zemlje u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji, kao doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP), kao i povodom planirane saradnje u okviru NATO snaga za brzi odgovor (NRF).

Ističe i da je ovaj vid saradnje od nemjerljivog značaja za Crnu Goru, te naglasila činjenicu da zajedničko prisustvo u Letoniji umnogome doprinosi jačanju povjerenja i interoperabilnosti dvije vojske.

Ministar Tonin je istakao da Crna Gora može računati na Republiku Sloveniju kao pouzdanog partnera u svim oblastima i da je današnji susret odlična prilika za definisanje smjerova daljeg intenziviranja saradnje.

Poručio je da je zadovoljan izvanrednim bilateralnim odnosima dvije zemlje u oblasti odbrane, ističući da uspjesi Crne Gore, njen ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU, predstavljaju istaknut primjer za ostale zemlje regiona Zapadnog Balkana, koje teže NATO i EU integracijama.

Tonin i Injac su ukazali i na značaj regionalne saradnje kao jednog od spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore i Republike Slovenije, te u tom kontekstu, istakli važnost saradnje dvije zemlje u okviru regionalnih inicijativa kao što su Jadransko-jonska inicijativa, Balkanska namjenska jedinica (BMTF), SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial), Američko-jadranska povelja (A5), a koje omogućavaju posvećenost i dosljednost među državama koje dijele iste interese i suočavaju se sa sličnim izazovima.

“Kao veoma značajna, naglašena je i saradnja mornarica u okviru ADRION inicijative. Na vježbi ADRION LIVEX, čije je održavanje planirano i ove godine, Mornarica Vojske Crne Gore učestvuje zajedno sa zemljama članicama Jadransko-jonske inicijative”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve