Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Tokom pandemije OEBS bi trebao biti ključna platforma za jačanje bezbjednosne saradnje

Sagovornici su se saglasili da je aktuelna pandemija pokazala da solidarnost, koordinacija i saradnja imaju nezamjenjivu ulogu u suočavanju sa trenutnim izazovima

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, Slaven Radunović, učestvovao je na godišnjem zasijedanju PS OEBS-a u Beču, te je konstatovano da bi tokom pandemije OEBS trebao biti ključna platforma za jačanje bezbjednosne saradnje.

Kako navode iz Skupštine, godišnjem zasijedanju prethodile su tri sjednice Odbora za politička pitanja i bezbjednost, Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu i Odbora za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja, koje su održane virtuelnim putem, 30. juna, 1. i 2. jula 2021. godine.

“Na zasijedanju Stalnog odbora, održanog u ponedjeljak 5. jula u palati Hofburg, učestvovali su šefovi nacionalnih delegacija i članovi Biroa PS OEBS-a. Tokom Stalnog odbora predstavljen je Izvještaj generalnog sekretara PS OEBS-a Roberta Montele, Izvještaj predsjednika PS OEBS-a Lorda Petera Bounesa iz Ujedinjenog Kraljevstva kao i Izvještaj blagajnika ove organizacije”, dodaju iz Skupštine.

Na početku Plenarne sjednice, predstavnicima parlamenata članica PS OEBS-a, obratio se odlazeći predsjednik Lord Bounes, navodeći da upravo Parlamentarna skupština igra ključnu ulogu u prevazilaženju prepreka u pravcu stvaranja održivog mira i stabilnosti koji su sami po sebi osjetljivi i kojima je potrebna konstantna pažnja i djelovanje poslanika i poslanica.

“PS OEBS-a predstavlja multilateralnu platformu koja potencira na dijalogu, ujedno nalazeći praktične načine za premošćavanje problema, zbog čega je uvjek visoko na agendi nacionalnih parlamenata”, naveo je Bounes.

Predsjedavajuća OEBS-om, ministarka vanjskih poslova Švedske An Linde, predstavila je prioritete švedskog predsjedavanja OEBS-om i planirane aktivnosti koje se odnose na jačanje multilateralizma i podsticanje napora u rješavanju aktuelnih sukoba, sa ciljem snaženja parlamentarne nezavisnosti, nadzora i demokratske uloge, kao i promovisanja rodne ravnopravnosti.

Navela je da su parlamentarci najbolja veza između naroda, njihovih potreba i sa druge strane misije i vizije ove međunarodne organizacije, a to su napori koje pravimo i u ovako ograničenim uslovima i teškim vremenima što govori o našoj zajedničkoj posvećenosti ublažavanju problema u regionu OEBS-a.

Učesnici PS OEBS-a usvojili su hitne stavke koje su podnijeli delegati iz Ukrajine, Holandije i Sjedinjenih Američkih Država, nakon čega su predstavljeni izvještaji o učešću članova PS OEBS-a u posmatračkim misijama u Bugarskoj, Albaniji i Jermeniji, kao i izvještaji predsjedavajućih ad-hok odbora i posebnih predstavnika PS OEBS-a na teme koje se tiču migracija, antiterorizma, klimatskih promjena, trgovine ljudima, rodne ravnopravnosti itd.

Glasanje za izbor predsjednice, potpredsjednika i blagajnika PS OEBS-a, kao i rukovodstva tri glavna odbora, sprovodeno je putem elektronskog sistema koji garantuje tajnost glasanja, sigurnost glasačke mreže i praćenje procesa glasanja.

Nakon objave rezultata izbora, šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, Slaven Radunović čestitao je novoj predsjednici PS OEBS-a Margareti Sederfelt iz Švedske s kojom je, takođe, održao bilateralni sastanak.

Sagovornici su se saglasili da je aktuelna pandemija pokazala da solidarnost, koordinacija i saradnja imaju nezamjenjivu ulogu u suočavanju sa trenutnim izazovima, te da bi u tako kritičnom trenutku OEBS trebao biti ključna platforma za zajedničko angažovanje u pravcu prevazilaženja razlika i jačanja bezbjednosne saradnje.

“PS OEBS-a čine 323 parlamentarca iz 57 zemalja Evrope, Centralne Azije i Sjeverne Amerike. Parlamentarna skupština predstavlja forum za parlamentarnu diplomatiju, posmatranje izbora i jačanje međunarodne saradnje u procesu ispunjavanja obaveza OEBS-a koje se oslanjaju na politička, bezbjednosna, ekonomska pitanja, te ljudska prava i teme vezane za životnu sredinu”, zaključuju iz Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve