Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Tivatska predizborna razglednica

''Ako sagledamo malo bolje Tivat kroz prizmu odlazećeg prilično kontradiktornog predsjednika Željka Komnenovića uvidjećemo da je Tivat, za njegovo vrijeme doživio sve samo ne preporod već podizanje političkih i nacionalnih tenzija posebno u odnosu prema Hrvatima, kojima je pokazao svoje (pravo) mračno lice''

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Predizborna borba u Tivtu je počela. Birači u tom gradu tako će biti u prilici da biraju između sljedećih izbornih lista: Bokeški forum – Ajmo za Tivat, ajmo za Boku; grupa birača Arsenal za Tivat; Časno i odgovorno za bolji Tivat – Tivatska akcija i Goran Božović; Željko Komnenović – Narod pobjeđuje – Demokrate, DSS, Evropa sad; Prava stvar – za Tivat svih nas Koalicija DPS, SD, SDP, LP; Krtoljska lista – složno svi; Temelj za bolji Tivat URA-SNP; Tivat, naše mjesto pod suncem – Hrvatska građanska inicijativa; Za budućnost Tivta i Boke – Demokratski front.

Ako sagledamo malo bolje Tivat kroz prizmu odlazećeg prilično kontradiktornog predsjednika Željka Komnenovića uvidjećemo da je Tivat, za njegovo vrijeme doživio sve samo ne preporod već podizanje političkih i nacionalnih tenzija posebno u odnosu prema Hrvatima, kojima je pokazao svoje (pravo) mračno lice. Zato lista koju Komnenović predvodi-Demokrate-DSS-Evropa sad, predstavlja skup klera SPC i njihovog zilotizma (pravoslavlje ili smrt). Lista-Temelj za bolji Tivat, URA-SNP predstavlja neprirodnu skupinu bez ikakve šanse ali sa istim političkim ciljevima i idejama čiji su nosioci na državnom nivou uradili sve da ponize Crnu Goru, i da je vrate sa njenog puta ka Evropi. Časno i odgovorno za bolji Tivat i Goran Božović (bivši DPS-ovac) predstavljaju suštu suprotnost od samog slogana, političke marionete bez ikakvog značaja i uticaja. Složno svi-Krtoljska lista sa svojim imenima predstavlja svojevrsno osvježenje. Arsenal za Tivat sa svojim nosiocem Budimirom Cuparom ukoliko uđe u lokalni parlament biće dobar politički faktor. Cupara je bio agilan i korektan odbornik. Ajmo za Tivat-ajmo za Boku čiji je nosioc dr Andrija Petković predstavlja veliko političko razočarenje kao i sama stranka. Petković je bio vrlo loš predsjednik lokalnog parlamenta, a mogao bih gotovo slobodno i reći da je na neki način izigrao to sveto ime BOKE. Za budućnost Tivta i Boke (naravno pod srpskim i ruskim svetom)-DF je ništa drugo do nastavak politike retrogradnih snaga. Prava stvar-Za Tivat svih nas (Dps-Sd-Sdp-Lp) je u prethodnom periodu vodio oštru opozicionu borbu ukazujući na sve anomalije koje su se dešavale u Tivtu i očekuje ih dobar rezultat. Tivat-naše mjesto pod sucem predstavlja jedna od najljepših slogana HGI, čiji je nosilac Adrijan Vuksanović. HGI je u prethodnom periodu vukao dobre političke poteze čime je HGI značajno ojačana što im ide u prilog ka ostvarivanju dobrog izbornog rezulatata.

ZAŠTO JE VAŽNO PODRŽATI HGI NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA U TIVTU

Kroz dugu i bogatu istoriju Crne Gore i Boke na razmeđima Mediterana, Hrvati su živjeli na ovim prostorima. Počevši od svog maternjeg (hrvatskog) jezika preko, književnosti, trgovine, brodogradnje, pomorstva do izgradnje nekih od najljepših katedrala i kapela koje krase i čine bogatjim spomeničko nasljeđe Crne Gore. Istorija nije bila naklonjena Hrvatima u Boki i Crnoj Gori. Počevši od brojnih vladara koji su dominirali samom Bokom kroz različita istorijska razdoblja do politike koja je vodila ka njihovoj asimilaciji, negaciji, zatiranju i prevođenjem dobrog dijela Hrvata u pripadnike drugih naroda. Takva politika je kroz duge decenije i dala razultat pa je često dolazilo i do iseljavanja Hrvata van Boke ka svojoj matici Hrvatskoj ali i ka drugim djelovima Evrope i svijeta. Hrvati su uvjek i nesebično dali svoj punu podršku Crnoj Gori kako na referendumu iz 2006. godine tako i u svim narednim godinama kako bi Crna Gora postala dio porodice naroda Evrope u sklopu EU. Na tom putu Crna Gora je imala i ima i podršku njihove matice Hrvatske. Biti Hrvat u Crnoj Gori znači sačuvati svoju izvornost, jezik, vjeru, kulturu i identitet i biti dio onog što zovemo moderna Crna Gora na to posebno treba da su ponosni mladi Hrvati koji treba da čine okosnicu svih procesa. Svaki glas podrške HGI je i glas podrške za modernu i savremenu Crnu Goru, ja lično HGI ne doživljavam kao partiju samo jednog nacionalnog bastiona i jednog naroda ja HGI doživljavam kao građansku partiju koju treba svom snagom da svi podržimo. Njihova ukupna politička i kulturološka uloga u oblikovanju multikulture Crne Gore je nezaobilazni faktor koji ne smijemo zaboraviti. Vjerujem da će HGI kao takva biti prepoznata na političkoj sceni Tivta kojeg su zajedno sa Bokom i našom Crnom Gorom vjekovima izgrađivali i obogaćivali na naljepši način. Hrvatski pjesnik i zaljubljenik u Boku, Vicko Nikolić (1933-2014. rođen u Gornjoj Lastvi) je jednom zapisao : ,, …i onaj koji prvi put, kao i onaj koji stoti put uđe u Boku, već na samom ulazu osjetit će nešto lijepo i posebno kao da ulazi u neki drugi novi, nepoznati svijet, nešto poput sna, nešto drugačije što se ne da objasniti, već to treba vidjeti i doživjeti. ”

Božidar Proročić, književnik i publicista

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Qrta
05.10.2022-10:20 10:20

Sad ne smeta šahovnica ali smeta srpska zastava? Licemerje……

Ha20
05.10.2022-23:50 23:50
Reply to  Qrta

Sasvim logicno vi srbalji ste dokazali kolika ste g*vna koje apsolutno niko ne voli a jos manje zeli da se sa vama ima posla. Kako se je svidio tvoj novi profil tvome mentoru preosvestenom pedofilu Kacevandi !?

Ha20
05.10.2022-23:59 23:59
Reply to  Qrta

A sta bi sada Prdoguze, zar vise nismo braca ?? Hahahahahahahahahaha !!