Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Timonije: Iskrena namjera Francuske je da pomogne dalji napredak Crne Gore u pristupanju Evropskoj uniji

''Iskrena namjera Francuske je da pomogne dalji napredak Crne Gore na putu ka EU i preuzmemo pozitivnu ulogu lidera u procesu evropskih integracija'', kazao je Timonije

Predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, sastao se juče, 29. novembra 2021. godine, sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori, Kristijanom Timonijeom, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Kako je saopšteno, na sastanku je razgovarano o predsjedavanju Francuske Savjetu EU u prvoj polovini 2022. godine i o prioritetima predsjedavanja, među kojima posebno o elektronskim medijima i elektronskoj trgovini, zelenoj agendi koja uključuje i Zapadni Balkan, i jačanju evropskog suvereniteta.

“Iskrena namjera Francuske je da pomogne dalji napredak Crne Gore na putu ka EU i preuzmemo pozitivnu ulogu lidera u procesu evropskih integracija”, kazao je Timonije.

Prema njegovim riječima, evropska orijentacija Crne Gore mora da se ogleda i u njenim zakonodavnim normama i ekonomskoj agendi, ali i u korišćenju ukupne ekspertize i potencijala za dalji napredak u procesu.

“Sagovornici su se usaglasili da je stabilnost regiona važna za borbu protiv skepticizma u državama članicama EU, te da je funkcionalnost institucija i saradnje između tri grane vlasti u Crnoj Gori od suštinskog značaja za smanjivanje političke polarizacije i postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja u vezi sa procesom pristupanja EU”, navodi se u saopštenju.

“Imamo velika očekivanja od agende proširenja Unije u toku francuskog predsjedavanja, istakao je Gvozdenović.

On je dodao kako je, siguran da Crna Gora ima i snage i kapaciteta da se izbori sa trenutnim izazovima i postigne dalji napredak u procesu pristupanja EU, naglasivši da je Zapadni Balkan predugo bio na agendi EU i da su potrebni konkretni i odlučni koraci za evropsku integraciju regiona.

“Sagovornici su razgovarali o modelu učešća u pitanjima EU i pozitivnim praksama u radu odbora za evropske poslove donjeg i gornjeg doma francuskog parlamenta. U cilju razmjene dragocjenog iskustva sa francuskim parlamentarcima i podrške Odboru za evropske integracije, razmotrene su mogućnosti za organizovanje bilateralnih sastanaka sa odborima za evropske poslove Nacionalne skupštine i Senata, kao i za saradnju na ekspertskom nivou u konkretnim pitanjima koja se tiču usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i saradnje sa Vladom u ovom procesu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
30.11.2021-14:18 14:18

“Iskrena namjera Francuske” – prema Crnoj Gori je ista kao i 1918 g. – Da Crna Gora nestane kao drzava i da se utopi u Vucicev, Vulinov i Dodikov srpski svet, potpomognuta DF -om i Demokratama