Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Tenzije na početku sjednice Skupštine, Kolegijum raspravlja o hapšenju Joanikija

Nakon kraće polemike, predsjednik Skupštine Ivan Brajović je odredio pauzu zbog održavanja Kolegijuma

Znam koliko napora ulaže sveštenstvo da umiri bijes mnogih pravoslavnih hrišćana kojih u Crnoj Gori ukupno ima oko 400 hiljada, rekao je poslanik Demokratskog fronta, Andrija Mandić danas u Skupštini Crne Gore. On je na početku današnje sjednice zatražio pauzu, odnosno, sastanak Kolegijuma.

“Čitava Crna Gora zna da je vladika Joanikije sa nekoliko sveštenika u pritvoru i kakva je reakcija Nikšićana i cijele Crne Gore”, rekao je Mandić dodajući da je “važno da se održi kolegijum i da se pronađe rješenje”.

Nakon kraće polemike, predsjednik Skupštine Ivan Brajović je odredio pauzu zbog održavanja Kolegijuma i kazao da država Crna Gora neće dozvoliti ni po koju cijenu da se zdravlje građana ugrozi.

“U ovoj državi će se poštovati zakon i pravila i svako će raditi svoj posao i neće nikoga sprečavati u tome da vodi računa da se sačuva dostigniće koje smo svi zajedno dostigli, a to je da mi, ako bude sreće za koji dan izađemo iz ove krize, da ne bude zaraženih”, poručio je Brajović.

Brajović je podsjetio da su se juče pod Ostrogom mjere poštovale, a da u Nikšiću to nije bio slučaj.

Mandić je naveo da održavanje litije nijesu tražili ni mitropolit Amfilohije ni episkom Joanikije, već je to, kako dodaje Mandić bila želja građana.

Podsjetio je da je on iz Skupštini juče pozvao građane da dođu u Nikšić.

“Mislim da je važno da održimo Kolegijum i da pokušamo da nađemo riješenje koje će biti dobro za sve nas”, naveo je Mandić.

“Znam koliko sveštenstvo ulaže napora da umiri bijes kod većine pravoslavnih vjernika i ja vas molim da pronađemo način da prevaziđemo ovo”, poručio je Mandić.

Poslanik Aleksandar Damjanović kaže da je na snazi teška politička kriza. “Neprihvatljivo je da se vladika Joanikije sa sveštenstvom drži u pritvoru”, kazao je Damjanović i dodao da je to igranje sa vatrom.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kaže da u Crnoj Gori, za razliku od Srbije, imamo situaciju u kojoj crkva i poslanici pozivaju na okupljanje.

“Juče su litije politizovane”, kazala je Vuković i dodala da ona brani duh litije.

“Mi smo ođe za hriščanstvo i pravoslavlje, a ne za srboslavlje”, navela je Vuković.

Poslanik LP Andrija Popović je podržao održavanje Kolegijuma, ali i dodao da pravosudni organi treba da rade svoj posao i dodao da ne zna zašto bi se Skupština bavila tim.

“Ne smije biti nedodirljivih i niko ne smije biti izuzet iz zakona”, poručio je Popović.

Prema saznanjima Antene M, Demokratski front tražio je da u Parlament dođu v.d. VDT-a Ivica Stanković i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kako bi dali informacije poslanicima o privođenju episkopa Joanikija i sedam sveštenika eparhije budimljansko-nikšićke.

Kako dalje saznaju, predsjednik Skupštine Ivan Brajović razgovaraće sa Stankovićem i Nuhodžićem i, nakon toga, trebalo bi da bude nastavljeno zasijedanje Parlamenta.

Brajović je tražio na sjednici Kolegijuma da Andrija Mandić sa skupštinske govornice pozove svoje pristalice da ne podižu tenzije i da poštuju zakon. Lider Nove odbio je da to uradi ukoliko episkop Joanikije i sveštenici ne budu pušteni iz pritvora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve